*Nettavisen* Nyheter.

- Kan ikke huske at noen har fått så mye juling av sine egne

OSLO 20051010 Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter, ( Ap ), Aust-Agder. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

- Jeg frykter en kvasiløsningen fra Høie, sier Ap-politiker.

25.04.14 11:15

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter som sitter i Helse- og omsorgskomiteen mener at regjeringens snuoperasjon i reserverasjonsretten viser at demokratiet fungerer.

- 95 prosent av kommunene har sagt nei. Demokratiet ser ut til å seire, men jeg tørr ikke ta seieren fullt ut på forskudd. Jeg frykter en kvasiløsningen fra Høie, men jeg håper at vi får til en bra løsning som ivaretar kvinner i en sårbar situasjon og som ikke uthuler dagens abortlovgivning, sier de Ruiter til Nettavisen.

Juling
Han mener at Høies beslutning er gledelig og viser at det massive presset som har vært hos befolkningen har vunnet frem.

- Så mye juling som regjeringen har fått av sine egne, må jo ha vært tankevekkende. Jeg kan ikke huske at noen politisk beslutning har til de grader blitt motarbeidet av sine egne partifeller, sier de Ruiter.

Klikk på bildet for å forstørre.

SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd. Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Full retrett

Også SV-leder Audun Lysbakken er fornøyd med regjeringens usving.

- Det er gledelig at regjeringen og Krf nå gir etter for presset fra norske kvinner. Det viser at det hjelper å ta opp kampen om rettighetene, sier Lysbakken til Nettavisen.

- Det var på høy tid at KrF og Høyre gikk fra reservasjonsmulighet til å finne retrettmuligheter. Vi er nå spent på den løsningen som Høie vil presentere, samtidig gir bare en full retrett god nok trygghet for norske kvinner, fortsetter Lysbakken.

- Vi er imponert over engasjementet utrolig mange har vist i denne saken, som gjør at Regjeringen og Krf nå må snu, sier SV-lederen.

Venstre hyller avgjørelsen

Venstre mener det er svært positivt og konstruktivt at regjeringen og KrF skrinlegger reservasjonsretten.

- Det er svært positivt og konstruktivt at helseminister Høie og regjeringen idag snur om reservasjonsretten. Motstanden mot reservasjonsretten har vært så formidabel både i opinionen og i helse-Norge at en skrinlegging av reservasjonsretten var den eneste fornuftig konklusjon å trekke, sier helsepolitisk talsperson i Venstre Ketil Kjenseth.

- Både KrF og Høyre fortjener honnør for at de nå lar hensynet til pasientene gå foran ønsket om en lovbestemt rett for et ørlite mindretall av leger om å reservere seg mot henvisning til abort, sier Kjenseth.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aps Jette Christensen mener Bent Høie har håndtert saken «klønete».

- Seier for kvinnen

Arbeiderpartiets Jette Christensen mener dette er en seier for kvinners rettigheter.

- Dette er en gledens dag for demokratiet og en klapp på skulderen til alle de kvinner som har stått på i en utrettelig kamp for kvinners rettigheter, sier Jette Christensen til Nettavisen.

Hun synes Høie har håndtert saken «klønete»:

- Det har vært en helt elendig og klønete prosess, så jeg er avventende i forhold til hva den nye løsningen innebærer, sier hun.

- I denne saken har det vært mye selvmotsigende retorikk, mener hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helseminister Bent Høie trekker tilbake reservasjonsretten. Foto: Heidi Lilleås

- Ingen reservasjonsrett
Helseministeren holder nå en pressekonferanse i lokalene til Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo.

- Høringen har vist et stort folkelig engasjement og motstand mot forslaget om at leger skal kunne reservere seg, sier Høie.

Høie sier samtidig at dagens ordning ikke fungerer.

- Jeg har derfor igangsatt et arbeid for å finne en annen løsning. Det blir derfor ikke innført noen reservasjon, påpeker helseministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag