RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan ikke lukke oss inne

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er viktig at stortingspolitikerne reiser til utlandet for å få ny innsikt.
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) mener det er viktig at stortingspolitikerne reiser til utlandet for å få ny innsikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (/ NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Stortingspresidenten forsvarer kostnadene til komitéreisene.

Stortingspolitikerne reiser nå verden rundt på komitéreiser.

Tidligere tirsdag skrev Nettavisen om de mange og lange turene som er planlagt i høst og til våren, og hva kostnadsoverslaget er for alle reisene.

Totalt anslår Stortinget at komitéreisene vil koste 10,5 millioner kroner. Flere av turene har et reisebudsjett på over en million kroner.

Helse- og omsorgskomiteen er en av komiteene som nå er på langtur. I 10 dager skal de lære om helsevesenet i Australia.

Les mer: Reisebudsjett: 1,4 millioner
Les mer:Alle får 164.000 å reise for

Se kostnadsoverslaget for alle turene lenger ned.

- Forsøker å finne de rimeligste flyprisene
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) forsvarer pengebruken.

- Jeg mener det er viktig at vi som stortingspolitikere ikke lukker oss inne, men skaffer oss innsikt i komiteenes fagområder, sier Thommessen til Nettavisen.

Han mener det er viktig at politikerne blir kjent med både norske og utenlandske aktører innenfor sitt fagfelt.

- Stortingspolitikernes oppgave er blant annet å utforme ny politikk, og å finne nye løsninger. Da trenger vi tilgang til nye ideer, og å ha muligheten til å sammenlikne oss med andre, sier han.

- Velges den billigste reisemåten?

- Vi forsøker å finne de rimeligste flyprisene, sier Thommessen.

- Hva dekkes på slike turer?

- Alt er i henhold til statens reiseregulativ – nattillegg og kosttillegg, sier han.

- Få kjennskap til hva som fungerer
De planlagte komitéreisene går til en rekke land:

Australia, Vietnam, Myanmar, USA, Canada, New Zealand, Singapore, England, Sør-Korea, Japan, Helsingfors, Stockholm, Paris, Sveits, Østerrike, Filippinene, Brussel, Geneve, India, Tanzania og Sør-Afrika.

Thommessen utdyper hvorfor han mener disse turene er viktige.

- Under komitéreisene kan komitémedlemmene innhente informasjon som er til nytte under saksbehandlingen, for eksempel fra fagfolk, interessegrupper og andre samfunnsaktører, og de kan høste erfaringer fra parlamentarikere i andre land, sier han, og legger til:

- Ettersom komiteenes arbeid i stor grad danner grunnlaget for vedtakene som fattes i Stortinget, ser vi det som en fordel at komitémedlemmene har rik tilgang til informasjon, og får kjennskap til hva som fungerer eller ikke fungerer, også i andre land, sier Thommessen.

- En lang reise på fire år
For stortingsperioden er det satt av 164.000 kroner som hver enkelt stortingsrepresentant kan reise for med komiteene.

Det er presidentskapet som godkjenner fordelingen av pengene på de forskjellige årene i stortingsperioden, sett i en helhet slik at komiteenes totale reisekostnader per år samsvarer med budsjettet for Stortinget.

Kostnadsoverslagene ble gjort da komiteene søkte om reisene.

- Mange komiteer velger å foreta en lang reise i løpet av fireårsperioden. Denne reisen legges gjerne til det første året, slik at de erfaringene man får skal komme til nytte gjennom perioden, opplyser stortingspresidenten.

- Har du selv vært på slike reiser?

- Jeg har vært på flere slike turer opp gjennom årene. Jeg synes jeg har fått viktig bakgrunn og informasjon om de fagområdene jeg da jobbet med i familie- og kulturkomiteen. Eksempelvis har jeg fått viktige innspill om digitalisering og mediepolitikk, eller om hvordan andre land jobber med integrering og familiepolitiske spørsmål, sier Thommessen.

Her er kostnadsoverslaget for alle komitéreisene:

*Overslag basert på de dyreste flybillettene og ikke reell kostnad. (Kilde: Stortinget) Dette er kostnadsoverslagene Nettavisen har fått fra Stortinget. Etter at vi skrev om reisebudsjettene, tok Stortingets informasjonsavdeling kontakt og opplyste at 900.000 kroner nok er et mer realistisk overslag for Australia-turen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere