- Kan jobbe tre måneder etter fødsel

Kvinnelig SV-politiker mener mødre kan gå tilbake i arbeid etter tre måneder. Delta i pappaperm-debatten her.

05.05.08 10:24

- Jeg sier ikke at det er gunstig å begynne å jobbe full tid etter tre måneder, men det er ikke bra ut fra et likestillingsperspektiv at mødrene jobber deltid og fedrene overtid, sier May Hansen (SV) som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, til Nettavisen.

SV-politikeren mener at mor må kunne gi mer av sin fødselspermisjon til far.

- Undersøkelser viser at menn med barn jobber mer overtid enn menn uten barn. Norge i dag er slik det var i 50-årene da jeg vokste opp. Da mødrene var hjemme eller jobbet deldig og pappaene jobbet hele tiden, sier Hansen.

Er du enig med May Hansen? Si din mening nederst i saken.

Diskusjonen om lenger pappaperm i full gang etter at kvinnenettverket i Oslo Ap i helga vedtok at far skal ha en tredjedel av foreldrepermisjonen.

Likestillings- og forbruksminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) er positiv til forslaget, og vurderer å foreslå en tredeling allerede til våren.

Foto: Berit Almendingen /TV 2 Nettavisen

- Ikke alle bor i Oslo
Men lederen for Aps kvinnenettverk liker absolutt ikke forslaget.

- Ikke alle mødre bor i Oslo. Med dagens fødselspermisjon på 42 uker vil ikke tre måneders pappaperm fungere for lavtlønnende kvinner som har lang reisevei til jobb, sier lederen av kvinnenettverket i Ap Anniken Huitfeldt til Nettavisen.

- Virkeligheten er ikke slik for mange at pappaen kan komme med babyen i lunsjpausen. En tredeling vil fungere for kvinner som har en relativt grei lønn og som bor i Oslo, sier Huitfeldt.

Hun understreker at det en tredeling ville fungere bra hvis fødselspermisjonen blir utvidet, men frykter at en tredeling uten en utviding vil gå utover mødrene, og dermed barna.

- Undersøkelser viser at halvparten av alle mødre nattammer når barne er seks og en halv måned gammel. Kvinner skal også ha det godt etter en fødsel, det er innmari slitsomt å jobbe og nattamme samtidig, sier Huitfeldt.

- Pumpet meg på jobb
May Hansen anbefaler statsråd Manuela-Osmundsen om å utvide pappakvoten med to uker i første omgang.

- Anniken Huitfeldt frykter at ammende mødre kan bli utslitte av å gå ut i arbeidslivet for tidlig etter en fødsel?

- Det er jeg helt uenig i. Jeg ammet selv mine to barn i ett år, og begynte å jobbe da begge var tre måneder. Jeg pumpet meg på jobben i sju måneder, sier Hansen som er utdannet jordmor.

Gunnar Stavrum:Mer pappaperm en selvfølge

Pappaperm er tema for Holmgang på TV 2 onsdag klokka 22.15. Engasjerte foreldre som ønsker å delta i debatten kan sende en mail til holmgang@tv2.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.