RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan virke som om Ap bare vil øke på

KAN SMILE: Ap-leder Jonas Gahr Støre passerte denne uken 40 prosent på en meningsmåling, og henter velgere både hos regjeringen og hjemmesitterne.
KAN SMILE: Ap-leder Jonas Gahr Støre passerte denne uken 40 prosent på en meningsmåling, og henter velgere både hos regjeringen og hjemmesitterne. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Da står vi overfor en ganske betydelig endring av det politiske landskapet i Norge, sier professor.

Arbeiderpartiet skyter i været på meningsmålingene om dagen, og passerte 40 prosent på NRKs måling tirsdag.

En milepæl for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Vi har sett at Arbeiderpartiet har klatret relativt jevnt og trutt på meningsmålingene siden valget. Det som likevel er overraskende, er at dette siste hoppet er relativt markant, sier professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Les også: Ap får 40,9 prosent

- Plutselig øyeblikksreaksjon
Ap går fram hele 7 prosentpoeng på målingen.

Samtidig går Høyre og Fremskrittspartiet nesten like mye tilbake, og får en samlet oppslutning på bare 35,1 prosent.

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal beskriver Aps hopp på meningsmålingene som overraskende.

- Da lurer man på hva det betyr når man får en plutselig øyeblikksreaksjon, og som de fleste er enige om er det rimelig å se det i sammenheng med statsbudsjettet som nå ble lagt fram, sier Aardal.

Han sier samtidig at det kan være en slags «realitetsorientering».

- Etter åtte år med en rødgrønn regjering hadde opposisjonen bygd opp veldig store forventninger til alle grupper som følte at de ikke fikk det de ville, om at en ny regjering var løsningen på dette, sier valgforskeren.

Aardal forteller at man så tegn til at det ikke nødvendigvis var verken Høyre eller Frps nye forslag eller politikk som var utslagsgivende for valgresultatet, men en misnøye med den rødgrønne regjeringen som hadde bygd seg opp.

- Det at du da får en reaksjon på statsbudsjettet, som er det første punktet siden valget i fjor hvor den nye regjeringen får markert seg og satt sitt politiske stempel på kursen fremover, er ikke så rart, sier han.

- Har feilberegnet publikum
Professoren sier en del velgere reagerer på det tydelige Frp- og Høyre-preget i budsjettet, særlig velgere som hadde forventninger om at alt skulle bli bedre.

- Men det som er interessant, og som ingen har vært noe særlig inne på, er om ikke de to partiene bevisst har spisset budsjettet sitt slik at de har noe å gå på i forhold til Venstre og KrF. Det kan  være en gjennomtenkt strategi, sier han.

- De har tapt oppslutning - var det da så lurt?

- Hvis denne antagelsen er riktig, så kan det jo tyde på at man har feilberegnet publikum, at dette har vært en linje som har ført til helt andre negative reaksjoner enn det man hadde tenkt seg, sier Aardal.

Han sier også at det kan tenkes at regjeringen ikke har vært helt forberedt på de sterke reaksjonene fra sine egne, særlig fra Frp-velgerne.

Det mange har reagert på, er koblingen mellom kuttene i formueskatten, som kommer få personer til gode, og innstrammingene for en del uføretrygdede.

SLITER: I oktober feiret regjeringen sin ettårsdag med store kake. Men meningsmålingene er lite å feire for finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H).


- Interessant om de holder seg på 30-tallet

- Men er det vi ser også en Støre-effekt?

- Jonas Gahr Støres personlige popularitet er åpenbart veldig sterk, og han har jo også hatt en veldig klar stigende kurve samtidig som partiet har økt. Det var også et lederskifte som gikk veldig rolig for seg, og han, sier Aardal legger til:

- Men jeg tor det er mer det at han og Arbeiderpartiet har fremstått som den mest sentrale opposisjonspolitikeren og opposisjonsparti, og at det også har bidratt til å samle misnøye og reaksjoner mot regjeringens budsjett.

Aardal forteller at flere av meningsmålingene viser at Aps fremgang særlig skyldes tidligere hjemmesittere, som ikke stemte ved forrige valg. 

- Vil Ap klare å holde seg over 40 prosent?

- Ingen kan spå om fremtiden, men nå kan det virke som om Arbeiderpartiet bare vil øke på og øke på. Men jeg tror det er begrensninger. Det interessante er om de vil klare å stabilisere oppslutningen høyt på 30-prosenttallet, sier han.

- Da nærmer vi oss Aps storhetstid
Dersom Ap klarer å holde seg over 40 prosent, er det historisk, påpeker professoren.

- Om Arbeiderpartiet fortsetter å klatre videre på 40-tallet, da står vi overfor en ganske betydelig endring av det politiske landskapet i Norge. Da nærmer vi oss 1950-tallet og Aps storhetstid. Det er vansekelig å se at det vil skje, sier han.

Aardal mener de gode tallene uansett er bra psykologisk for Ap, kun ett år før kommune- og fylkestingsvalget.

- Hvis Arbeiderpartiet klarer å holde det trykket oppe, og regjeringen kommer i en forsvarsposisjon, betyr det at det kan bli et veldig interessant utfall av valget neste år, sier han.

For de siste årene har Ap slitt i kommunevalg, spesielt i det store byene.

- Det vil nok være en betydelig seier for Arbeiderpartiet hvis de klarer å gjøre det bra ved lokalvalget. Det tas gjerne som en meningsmåling for hvordan neste stortingsvalg blir, sier Aardal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere