- Kanskje ikke han er mannen til å styre skolepolitikken ...

Venstres utdanningspolitiske talsperson, Iselin Nybø, mener Raymond Johansen kanskje ikke er egnet til å styre skolepolitikken med skrivefeilen i denne kampanjen.

Venstres utdanningspolitiske talsperson, Iselin Nybø, mener Raymond Johansen kanskje ikke er egnet til å styre skolepolitikken med skrivefeilen i denne kampanjen. Foto: Scanpix/Tore Wilken Nitter Walaker

Venstre-topp mener Aps Raymond Johansen burde lære seg norsk.

26.08.15 15:59

- Kanskje han ikke er den rette mannen til å styre skolepolitikken, sier Venstres utdanningspolitiske talsperson, Iselin Nybø, og ler.

Det Nybø tenker på, er en valgreklame som nå pryder trikkene i Oslo, der Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen lover flere lærere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Raymond Johansen pryder Oslo-trikkene, men med en grov skrivefeil. Foto: Tore Wilken Nitter Walaker (Frogner Venstre)

Men problemet er bare det at det er en grov skrivefeil i teksten - Ap har nemlig brukt genitiv s-en helt feil.

«Oslo's skolebarn skal få flere lærere!», står det på banneren som er trykket over hele siden på Oslo-trikken.

- Det er en åpenbar skrivefeil, konstaterer Nybø.

- Trodde ikke mine egne øyne
Det var andrekandidat Tore Wilken Nitter Walaker på Frogner Venstres byutvalgsliste, som avslørte Ap og Johansenes skrivefeil.

- Jeg sto på Solli plass på stand for Frogner Venstre, og så gikk det en trikk forbi og jeg trodde ikke mine egne øyne, sier han til Nettavisen.

- Hva tenker du om feilen?

- Alle ser jo det paradoksale i det, sier Venstre-politikeren til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tore Wilken Nitter Walaker fra Frogner Venstre oppdaget Raymond Johansens skrivefeil. Foto: Venstre

I vår vedtok Aps landsmøte blant annet en lese-, skrive-og regnegaranti.

«Grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving og regning er avgjørende for elevenes læring på tvers av fag og trinn», står det i Aps program.

- Oslo TRENG fleire lærarar, for å bl.a luke ut apostrofen foran genitivs s-en. Kan byrådet sørge for det?! skriver Nitter Walaker på Facebook.

Johansen selv kommenterer blemmen onsdag ettermiddag på Twitter.

- Ingen tvil om at mange har fått et lynkurs i reglene for bruk av apostrof i dag - meg selv inkludert, skriver Raymond Johansen.

Venstres stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er onsdag gjesteredaktør i Nettavisen, og ønsker fokus blant annet på skolepolitikk. Les noen av sakene her:

Les også: - MDGs regnestykke henger ikke på greip
Les også: Piggtrådgjerde mot flyktninger: - Dette er inhumant, og det er uforsvarlig maktbruk


- Vi kan ikke detaljstyre

Nybø sier hun er svært skeptisk til om Aps skolepolitikk.

Nylig foreslo Ap-nestleder Trond Giske å innføre en statlig lærernorm, samt å overføre forhandlingsansvaret for lærerne fra KS til staten.

- Jeg tenker at det er mye bra der ute i kommunene, og så er det vår oppgave å lage noen rammer. Men man må kunne ha frihet for å finne løsninger som passer for den enkelte skole, sier hun, og fortsetter:

- En kommune har ulike typer utfordringer på forskjellige skoler, så derfor er det viktig at vi gikk kommunene også rom for å finne løsninger som passer for den enkelte skole. Vi sentrale politikere skal ikke detaljstyre alt for mye, påpeker Nybø.

Les også: Giske: - Vi har feilet i skolepolitikken
Les også: Rotevatn: - Nå må Erna ta grep

- Ikke nødvendigvis bedre resultater
Stortingsrepresentanten mener det er alt for risikabelt å innføre en egen norm for lærertetthet, det vil si et krav til antall lærere.

- Når vi driver med skolepolitikk er det viktig å se på forskning og kunnskap når vi gjør endringer. Når det gjelder lærertetthet er det ikke nødvendigvis slik at mer penger til flere lærere gir bedre resultater, sier hun.

Hun sier samtidig at de ikke kan «strupe» skolene for lærere.

- Men jeg mener at en slik norm kanskje ikke er veien å gå, sier Nybø.

- Må vite om det virker først
Nybø viser til at Venstre i statsbudsjettet i fjor var med på å bevilge i underkant av 500 millioner kroner for å øke lærertettheten.

- Det man da må se på, er om vi ser en effekt. Gir de ekstra lærerne rom for å drive pedagogikk på ulike måter, og ikke bare i klasserommet, og får man en effekt på resultatene? spør hun.

Hun mener svarene blir viktige, men siden det er for tidlig å vite effekten, mener hun det er for kostbart å bare innføre en lærenorm for alle.

- Jeg tror det blir for tidlig å bare rulle det ut, bruke hundrevis av millioner på noe vi ikke vet om har den effekten, sier Nybø til Nettavisen, og legger til:

- Når det er snakk om så store penger, må vi vite om det virker først.

- Johansen bør lære seg norsk
Skolepolitikeren mener Giske også tar feil når det gjelder forhandlingsansvaret, at staten bør overta ansvaret for lærerlønnen.

- Det er jo en diskusjon som kanskje kommer i vårt parti, men foreløpig har vi ikke hatt noen diskusjon internt hos oss. Men jeg tenker at det er naturlig at forhandlingsansvaret ligger hos de som har arbeidsgiveransvaret, og det er kommunene, sier hun.

I Oslo styrer Venstre nå med Høyre og KrF.

- Hva frykter du mest om Raymond Johansen overtar styringen?

- Jeg mener at Oslo styres best hvis vi har hånda på rattet, så vi kjemper for at vi skal gjøre et godt valgt. Jeg ser gjerne at vi får en enda sterkere styring av skolepolitikken. Oslo-skolen er en god skole, og et forbilde for mange skoler, men det er også et forbedringspotensial, sier Nybø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.