RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Karita bør gå av

(Foto: Privat)
Sist oppdatert:
Sønnen til Trude Ørpetvedt Mudenia, Joakim (3), har Downs syndrom. Nå raser mamma mot barneministeren.

- Hun synes Joakim ikke er bra nok, sier Trude til Nettavisen.

Det som har fått sinnene i kok er Karitas uttalelser om at hun ville tatt abort om hun som gravid hadde oppdaget at barnet hadde en kromosonfeil.

- Jeg blir så forbannet og frustrert, for jeg er så stolt av Joakim. Du aner ikke hvor glad jeg er i ham, og så får du den trøkken rett i ansiktet, om at samfunnet ikke synes at han er bra nok, sier Trude.

Hennes tre år gamle sønn har downs syndrom.


- Ikke lov å si slikt
Det var i Kanal 24s «Ærlig talt» søndag morgen at redaktøren i den kristne avisen Magazinet, Vebjørn Selbekk, stilte Bekkemellem et hypotetisk spørsmål om hun ville tatt abort om barnet hun bar hadde hatt Downs syndrom.

Bekkemellem svarte: «Det kan være det riktige å si at jeg ville født det barnet, men jeg ønsker å være ærlig, og i min situasjon i dag ville jeg tatt abort».

- Jeg reagerer mest på det hun faktisk sier, at de med downs syndrom ikke er velkommen, at de ikke er gode nok. Hun er faktisk barneminister, sier Trude.

Hun går så langt som å si at Karita nå bør gå av som minister.

- Som minister har Karita tråkket så langt ned i salaten som hun kan gå. Det er ikke lov å si noe slikt, og bare la det gå. Jeg mener det her er avskjedsgrunn. Hun burde ikke sitte der hun sitter, sier barnemoren fra Tana i Finnmark.

- Bare for de normale?
Trude visste at sønnen hadde downs syndrom, men abort var aldri i tankene.

- Jeg visste at sønnen min ville få downs syndrom, men var aldri i tvil om å beholde ham. Det selv om samfunnet på en måte har lagt opp til at man bør ta abort, noe også jeg fikk råd om, forteller Trude.

Hun påpeker at foreldre til barn med funksjonshemminger fra før av strever mye med systemet og øvrigheten for å få aksept for forskjellighet.

- Og så kommer det fra øverste hold at de burde egentlig ikke vært der. Det er akkurat som å si at homofile ønsker vi ikke i samfunnet, ut med dem for dem ønsker vi ikke, sier Trude, og fortsetter:

- Skal det i Norge bare være et samfunn for de som er normale? Og hvem er innenfor det som er normalt? Det blir jo et sorteringssamfunn dersom vi skal tenke slik. Den holdningen hun tar til orde for er veldig ødeleggende for et inkluderende samfunn, sier Trude.

- Annet perskektiv på livet
Hun vektlegger at barn med downs syndrom er blant de svakeste i samfunnet.

- Så går barneministeren ut mot dem, som skal tale deres sak. Jeg trodde dette var holdninger som var i 50-årene. Det er helt suspekt. I disse dager er det sikkert noen som får barn med downs, og jeg synes synd på dem. Den første tiden er kjempevanskelig, og så får de dette i tilegg, sier Trude.

Selv ser hun på Joakim som en stor berikelse i livet.

- Det at jeg er blitt mamma for Joakim har gjort meg til et helt annet menneske. Jeg har fått et helt annet perspektiv på livet. For de har fine kvaliteter uansett, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere