*Nettavisen* Nyheter.

- Karita er full av gift

Sjokkmelding for statsråd Karita Bekkemellem (Ap).

15.03.06 15:49

Forbrukerministeren er full av giftige og helseskadelige stoffer, viser en blodprøve som Forbrukerrådet har tatt.

- Jeg var overrasket over resultatene, kanskje spesielt på innholdet av kvikksølv, sier Karita Bekkemellem til TV 2 Nettavisen.

Etter hun fikk resultatene har hun fått en spesialist til å analysere seg.

- Men jeg fikk beskjed om at jeg var ganske normal. Det betyr at der er mange som har slike verdier i befolkningen, sier hun.

- Vil dette påvirke deg?

- Dette var en vekker, så neste gang jeg handler vil jeg utvilsomt velge miljømerkede varer der hvor jeg har muligheten til det, sier hun.

Råd til deg

Du kan gjøre ganske mye som forbruker for å beskytte deg mot helse- og miljøfarlige stoffer, opplyser Forbrukerrådet:

* Spørre etter miljømerkede og økologiske produkter.

* Still spørsmål om produkter inneholder helse- og miljøfarlige stoffer.

* Miljøinformasjonsloven og produktkontrolloven gir deg rett på svar fra butikken når det gjelder innehold av helse- og miljøfarlige stoffer i produkter.

* Følg matmyndighetenes kostholdsråd for fisk og sjømat.

* Lever inn farlig avfall.

* Bruk emballasje til mat og drikke til det den er ment for, unngå bæreposer fra butikken til mat.

11 personer
Prøver er tatt av Karita Bekkemellem, Forbrukerrådets direktør Erik Lund-Isaksen og ti andre ved Forbrukerrådets regionkontorer.

Blodprøvene ble analysert for sju ulike stofftyper som finnes i vanlige forbruksprodukter. Alle prøvene avslører at samtlige er fulle av alle de helseskadelige stoffene kvikksølv, bromerte flammehemmere og perfluoralkyl-stoffer.

Prøver i januar
Bekkemellem er glad for at hun fikk mulighet til å ta prøvene.

- Det var jo kjempeinteressant å få kunnskap om hva som befinner seg i kroppen. Jeg tror vi er ganske bevisste på hva vi spiser og drikker, men rimelig bekymringsløse overfor hva vi får i oss på andre måter, sier statsråden.

Derfor mener hun det Forbrukerrådets kampanje for bevisstgjøring er veldig viktig.

Statsråden og Forbrukerrådets ansatte fikk tilsendt spesialrenset glassutstyr fra NILU i midten av januar. Dette ble tatt med til nærmeste laboratorium for blodprøvetaking.

Stoffene ble valgt på bakgrunn av at de er typiske helse- og miljøskadelige stoffer som finnes i vanlige forbruksprodukter.

I tannkrem
Halvparten av de som ble testet hadde også triklosan i blodet sitt, et stoff som er tilsatt iallefall én type tannkrem (Colgate Total) og mange deodoranter du finner i norske butikker.

- Det gjør noen med deg som menneske at jeg vet hva som skvulper rundt inni meg, sier direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet til TV 2 Nettavisen.

Ikke fare for livet
Det oppsiktsvekkende resultatet innebærer ikke at det er fare for livet til statsråden og de ti andre.

- Det er ikke akutt helsefare for noen av dem som er testet, men konsekvensene for neste generasjon er bekymringsfulle, sier Jon Øyvind Odland ved universitetet i Tromsø. Han har vært medisinsk ansvarlig for undersøkelsen.

Forbrukerrådet ønsker å sette fokus på at uønskede helse- og miljøskadelige stoffer finnes i vanlige forbruksprodukter, og at de kan ende opp i kroppen vår med blodprøvene.

Hjelp fra Bjørnøy
Bekkemellems kollega, Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV), har tidligere sagt at hun vurderer å forby miljøgifter i vanlige forbrukerprodukter.

Det er Bekkemellem glad for.

-Vi må ose på kravene til slike stoffer, og det vet jeg miljøvernministeren er i gang med, sier hun.

Et slikt forbud vil innebære en endring i kjemikalieregelverket og bidra til å snu bevisbyrden når det gjelder regulering av bruk av miljøgifter.

Statens forurensingstilsyn (SFT) jobber nå med forbudet. Arbeidet skal gjennomføres i flere faser og skal ferdigstilles høsten 2006, varslet Bjørnøy i desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.