RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kjempetabbe av Frp å dra innvandringskortet


Frp-leder Siv Jensen sa i valgkampen at kommunene bør si nei til å bosette flyktninger, og har i ettertid sagt at hun ikke angret på det. Men innvandringssaken ble en tapersak for Frp, mener professor.
Frp-leder Siv Jensen sa i valgkampen at kommunene bør si nei til å bosette flyktninger, og har i ettertid sagt at hun ikke angret på det. Men innvandringssaken ble en tapersak for Frp, mener professor. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
- Overraskende at de valgte å gjøre det, sier valgforsker.

Fremskrittspartiet gjorde et dårlig valg, og endte med et resultat på 9,5 prosent på landsbasis. Det dårligste valget for partiet på over 20 år.

Valgforsker Tord Willumsen ved Universitetet i Tromsø, sier han er overrasket over Frps prioriteringer i valgkampen.

- Jeg trodde ikke at Fremskrittspartiet ville spille innvandringskortet så tydelig som de gjorde. Det overrasker meg, sier Willumsen til Nettavisen.

- Fremsto hjerterått
Willumsen sier han trodde Frp ville tone ned saken på grunn av all responsen de fikk etter utspill fra blant annet Carl I. Hagen, som uttalte at flyktningene måtte sendes tilbake med båt over Middelhavet.

- Det er andre gang innvandringskortet ikke har fungert. Forrige gang var etter 22. juli, i kommunevalget i 2011. Da lot Frp være å bruke det, sier han, og fortsetter:

- Denne gangen valgte de å bruke det, og lyktes ikke med det. Retorisk var det en kjempetabbe, for det fremsto som hjerterått, sier Willumsen.

Les også: Ap mister makten etter 92 år på Gjøvik
Les også: - Disse statsrådene bør byttes ut

- Trenger opprydding
Frp trenger en intern opprydding for å stanse «hjerteløse ytringer» om flyktninger og asylsøkere, mener partiets fylkesordførerkandidat i Sogn og Fjordane, Frank Willy Djuvik.

- Vi har enkeltpolitikere som omtaler både flyktninger og asylsøkere på en måte som en ikke bør omtale andre mennesker på, sier Djuvik til NRK.

Han mener at det han beskriver som «hjerteløse utspill» mot syriske flyktninger, ødela for partiets valgkamp.

- Vi er nødt til å slå hardt ned på en del retorikk. Folk vegrer seg mot å stemme på Frp når en omtaler mennesker på en nedsettende måte, sier Frp-politikeren, som ikke vil peke på enkeltutspill eller enkeltpolitikere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere