RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Klimasituasjon verre enn antatt

Sist oppdatert:
Mandag la FNs klimapanel fram en ny klimarapport i Tromsø. Det er ikke godt nytt.

Klokken 08.30 la FNs miljøsjef, Achim Steiner, frem en helt ny klimarapport under markeringen av verdens miljødag i Tromsø.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

- Viktig rapport
Rapporten viser at det står verre til enn det man først hadde trodd.

- FNs klimarapport er en av de viktigste utgitt i løpet av dette tiåret. Rapporten satte en stopp for de som stiller spørsmål om den globale oppvarmingen er menneskeskapt, sa direktør for FNs miljøprogram, Achim Steiner på mandagens pressekonferanse i forkant av lanseringen av rapporten.

Han sa forandringene går fortere enn hva forskerne trodde.

- Livsstilen vår forandres raskere enn det vi først trodde. Derfor vil IPCCs (FNs klimapanel) antagelser skje før vi hadde antatt, sa han.

Rapporten UNEP nå lanserer følger opp klimapanelets konklusjoner, sa Steiner.

- Selv raskere enn det klimapanelet trodde bare for et år siden, sa Steiner.

Havisen vil smelte
Sammen med direktøren for det norske klimaforskningsinstituttet CICERO, Pål Presterud. «Global Outlook Report on Snow and Ice», fikk ministre og andre prominente gjester få høre at isen havisen smelter raskere enn først antatt.

Hvis ingenting gjøres vil havisen være borte om 50 år, 30 år tidligere enn først antatt.

- For første gang har vi en rapport både på nedsmeltingen av polare og alpine områder verden over, sa Presterud og påpekte at rapporten er basert på rent vitenskapelige metoder.

- Hoverbudskapet er at snø og is smelter, mest trolig på grunn av menneskelig aktivitet. Vi ser allerede konsekvensene og det vil få enda større konsekvenser for millioner av mennesker. Vi trenger snø og is fordi det er viktig for klimasystemet. Dersom det synker, vil det innvirke på klimaet, sa Presterud.

Isen reflekterer nemlig varmestrålene fra solen, og dersom all snø og is forsvinner fra jordens overflate, vil effekten av solen dobles, sa Presterud.

Rapporten er skrevet av mellom 60 og 70 forskere i løpet av fem måneder, og gir et skremmende bilde av klimaforandringene.

Klimakamp
Både utviklingsminister Erik Solheim (SV) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) var til stede på pressekonferansen.

- Jeg er sikker på at den nye rapporten gjør at man ikke trenger å stille spørsmål om at klimaforandringene er menneskeskapte. I dag kan vi se is og snø smelte i alle regioner. Jeg er spesielt bekymret over at klimaforandringene vil føre til videre global oppvarming. Det er på høy tid at vi reagerer, og det er viktig at vi nå står sammen om utfordringene vi står overfor, sa miljøvernminister Helen Bjørnøy på pressekonferansen.

FNs klimapanel ble opprettet i 1988 og legger hvert femte-sjette år frem en rapport om klodens helsetilstand.

I starten av februar i år lanserte FNs klimapanel sin første delrapport som konkluderte med at det er mer enn 90 prosent sannsynlig at den globale oppvarmingen er menneskeskapt.

I april i år kom FN med en ny klimarapport hvor det kom frem at mellom 400 millioner og 1,7 milliarder mennesker vil mangle vann innen 20 år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere