RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kneblet ikke tilsynet

Sist oppdatert:
Fornyingsminister Heidi Grande Røys avviser at hun ba Konkurransetilsynet holde fingrene unna StatoilHydro.

Dagens Næringsliv skrev torsdag at Konkurransetilsynet sendte regjeringen et brev med vurderinger av StatoilHydro-fusjonen. Departementet på sin side skal ha bedt tilsynet om å ligge unna.

NA24 – din næringslivsavis

Det avviser fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Kneblet ikke tilsynet
- Det var ikke slik at tilsynet gjorde dette på eget initiativ. Vi ga dem dette oppdraget. Etter en samlet vurdering kom vi frem til at det ikke var grunnlag for notifikasjon, sier Grande Røys på en hastig innkalt pressekonferanse.

- Har vi kneblet tilsynet? spør hun før hun selv gir svaret:

- Nei!

Grande Røys mener det er viktig å skille mellom de saker hvor norske konkurransemyndigheter skal ta selvstendig stilling i en sak, og de saker hvor de skal bistå europeiske konkurransemyndigheter.

- Denne fusjonen er så stor at det er EU-kommisjonen som har konkurransemyndighet, ikke de norske konkurransemyndighetene.

Tar ikke stilling til fusjonen
- Vår jobb var å lage et notat til departementet med innspill om hva kommisjonen burde se nærmere på dersom de tok saken videre til fase to, sier avdelingsdirektør Jostein Skaar ved Konkurransetilsynet til NA24 Bergen.

Han understreker at tilsynet i det nevnte notatet ikke skal ta stilling til hvorvidt fusjonen bør godtas.

Statsråden forteller at de vurderte at det tilsynet kom med ikke var av en slik karakter at de måtte komme med si fra til EU-kommisjonen. Det de kom med om norske konkurranseforhold var godt nok belyst fra før.

- Det Konkurransetilsynet skrev i sin rapport var av en slik karakter at det ikke var stort nok for oss for å skrive en notifikasjon. Det ble berørt både av selskapene og av stortingsproposisjonen, sier Grande Røys.

- De tok opp spørsmål som mange har pekt på før, blant annet om det fører til konkurransemessige begrensinger for de som kjøper av selskapene, legger hun til.

Uten motforestillinger
Leder i oljefagforeningen SAFE, Terje Nustad, mener det er utrolig at fusjonen går gjennom helt uten motforestillinger.

- Når en hører og ser mye av de motargumentene som er, river det bort selve fundamentet i norsk oljepolitikk. Et fundament som har ligget der i alle år, og har vært et mønster for en suksessrik oljepolitikk.

Han viser til at fusjonen er vedtatt av Stortinget helt uten at det er foretatt en konsekvensanalyse.

- Man kan stille spørsmål ved seriøsiteten til regjeringen, og de som håndterer slike saker. Det er en av de viktigste oppkjøp som har skjedd i Norge. Så tar de sin beslutning helt uten en eneste konsekvensutredning og stoler blindt på hva Eivind Reiten og Helge Lund sier, fortsetter Nustad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere