*Nettavisen* Nyheter.

- Kommuner bør si nei til å bosette flere flyktninger

Stortingspolitiker med klart råd til Kommune-Norge.

HTML EMBED

- Mitt klare budskap er at de kommunene som allerede har tatt imot mange, og har mange flyktninger, de bør nå ta en pause og heller få integrert de som allerede er her, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) til Nettavisen.

Wiborg mener kommunene må slutte å være snille.

- Det er en snillistisk politikk av en kommune å si ja til å ta imot flest mulig. Da mener jeg man gjør en bjørnetjenste overfor de som blir tatt imot, ved at man ikke klarer å integrere dem, sier Frp-politikeren.

- Må spres over hele landet
Totalt skal 19.540 flyktninger nå bosettes i landets kommuner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener flere kommuner bør si nei til å bosette flyktninger. Foto: Pressefoto

I Nettavisens bosettingskart kan du finne ut hvor mange flyktninger som kommer til din kommune.

Wiborg synes det er viktig at man får en større spredning på bosettingene.

- Skal man få til en god integrering, er det viktig å sørge for at de blir spredt rundt omkring i landet, slik at man ikke får gettoer. Det vil bare hemme integreringen, sier han.

Han mener presset i dag er for stort på byene sentralt på Østlandet.

- Har man en for stor innvandrerbefolkning, så hemmer det integreringen, sier Wiborg til Nettavisen.

- Det er dramatiske tall
Stortingsrepresentanten påpeker at byene får mange sekundærbosettinger.

- Det kan hende at mange først har kommet til en liten kommune, men så flytter de til for eksempel Oslo eller Østfold - og det er en utfordring, sier han.

Wiborg viser til sin egen hjemby, Moss, som han mener bør ha en innvandringspause.

Les også: - Flyktningene er en berikelse for lokalsamfunnet

- 47 prosent av all sosialhjelp i Moss går nå til ikke-vestlige innvandrere. Det er et ganske dramatiske tall. Det viser viktigheten av at man bør ha en innvandringspause i mange kommuner, sier han.

Han påpeker samtidig at det også er flere eksempler på vellykket integrering.

- Men jeg mener det er viktig å redusere antall innvandrere totalt sett til Norge, slik at vi får integrert alle som allerede er her, sier Wiborg.

- Jeg forstår vegringen
Frp-kollega Tor Andre Johnsen, som også sitter på Stortinget, sier han forstår at mange kommuner er skeptiske til å bosette så mange flyktninger.

- Jeg er selv lokalpolitiker i Ringsaker og jeg har full forståelse for lokalpolitikerne sin vegring. Bosetting krever store ressurser. Mange kommuner finner ikke å kunne prioritere bosetting satt opp mot andre viktige oppgaver som barnehager, skoler og eldreomsorg, sier Johnsen til Nettavisen.

Johnsen vektlegger at utfordringene med integrering er store.

- Arbeidsløsheten blant for eksempel afrikanere, er hele sju ganger så høy som blant etniske nordmenn. Om kommunene ikke lykkes med å få flyktninger og asylsøkere i jobb eller utdanning etter 2-3 år, så er muligheten stor for at de blir en vedvarende økonomisk utgift for kommunene, sier han.

- Et komfortabelt tall
Ringsaker skal bosette 34 flyktninger i år, og 30 årlig de to neste årene.

- Vår erfaring er at det er et komfortabelt tall som tilsier at integreringen fungerer ganske bra. Det er enklere å gi god oppfølging og få integrert færre enn flere. Vi har fokusert på kvalitet og ikke kvantitet, og det burde egentlig være en selvfølge, sier Johnsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.