*Nettavisen* Nyheter.

- Kontantstøtten hindrer likestilling

Flere velger barnehage.

Nå har kritikerne fått det svart på hvitt: Kontantstøtten bidrar til å opprettholde tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Les hele rapporten.

12.10.05 11:37

Det er konklusjonen i en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Men alt er ikke sorgen.

Ordningen med kontantstøtte har ført til redusert arbeidstid for både mor og far, noe som er positivt og i tråd med målsetningen om at foreldrene skulle få mer tid med barnet. Men det er kvinnene som står for brorparten av reduksjonen i arbeidstiden.

Kvinner jobber mindre
Dermed mener SSB at ordningen bidrar til å opprettholde gamle kjønnsrollemønstre, og dermed hindre målsetningen om større likestilling blant kvinner og menn.

Undersøkelsen viser en nedgang i arbeidstiden for mødre med 3,75 timer per uke. Dette tilsvarer en reduksjon på nesten 20 prosent, eller 11.000 årsverk. For mennene viser undersøkelsen en nedgang på 1,2 timer per uke.

6-timers dag
YS-leder Randi G. Bjørgen mener kontantstøtten lider av mangler, og mener den bør suppleres med andre tiltak.

- Nå forventer vi at Stoltenberg II-regjernigen er villig til å vurdere om det er mulig å kombinere dagens kontantstøtte med vårt forslag til 6-timersdag for foreldre med barn mellom 1-3 år. Dersom valgfrihet er viktig, bør man tilstrebe at ordningene utgjør et alternativ eller supplement til hverandre, sier Bjørgen til Adresseavisen.

Her kan du lese hele rapporten fra SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.