RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kontantstøtten er nødvendig

Sist oppdatert:
Kontantstøtten er nødvendig for å få full barnehagedekning, mener Krf-leder Dagfinn Høybråten.

Ti år etter at kontantstøtten først ble vedtatt er den fortsatt heftig debattert. I sommer avdekket Riksrevisjonen stort misbruk og sviktende kontrollrutiner ved kontantstøtten.

- Vet ikke nok
Skepsisen fikk ny næring etter at det ble det avslørt at polske familier mottar 130 millioner årlig i barnetrygd og kontantstøtte.

Onsdag møtte Krf-lederen Nettavisens lesere på nett. Les svarene her.

Krf, derimot, lar kritikken prelle av. Høybråten tror mange av skeptikerne ikke vet hva de snakker om når de slakter støtten.

- Det virker som enkelte tror kontantstøtten varer til konfirmasjonsalder, sier Krf-leder Dagfinn Høybråten til Nettavisen.

At mange polakker tar med seg kontantstøtten til hjemlandet, tar han helt med ro.

- Da vi foreslo og vedtok kontantstøtten var det bare ment at den skulle være i Norge. Men så ble vi tvunget av EØS-avtalen til å åpne for det. Nå det er sagt, så kan man jo si at det er en fordel at vi har fått sårt tiltrengt arbeidskraft og at vi derfor får noe tilbake mot at de mottar dette, sier han.

Er nødvendig
- Det er en typisk sosialistisk tankegang å presse alle inn i samme løsning. Men realiteten er at dersom man fjerner kontantstøtten og skal ha alle til å gå i barnehage, vil man frata tilbudet til 50.000 barn – som man da må skaffe barnehageplasser til. Vi gir foreldre valgfrihet, sier han.

Nå vil han øke kontantstøtten fra dagens 39.636 kroner, som en familie får skattefritt ved å være hjemme med barnet.

Sps stortingsrepresentant Ola Borten Moe, som har gått stikk i strid med partiets eget syn på støtten, kommentere Høybråtens utspill svært kort:

- Da får man heller bare bygge flere barnehageplasser, sier han til Nettavisen.

Han mener at Senterpartiet bør revurdere sin holdning i forhold til ordningen foran stortingsvalget i 2009. Sp var med på å innføre kontantstøtten i Bondevik-regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere