RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Krekar kan få meldeplikt

Sist oppdatert:
Regjeringen vil ha en lov som gjør det mulig å internere mulla Krekar og andre personer definert som farlige for rikets sikkerhet.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Det kom fram da statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) la fram forslag til ny utlendingslov under en pressekonferanse i Integrerings- og administrasjonsdepartementet fredag.

Den nye loven foreslår altså at enkelte personer skal bli pålagt å bo på et bestemt sted, og/eller få meldeplikt for politiet. Personene det skal gjelde, vil være asylsøkere som har fått avslag på søknaden, men som ikke kan sendes tilbake til sine hjemland. Norge har forpliktet seg til regler for hjemsendelse vedtatt i de europeiske menneskerettighetene.

- Politiet vil få en hjemmel som gjør at for eksempel Krekar kan få meldeplikt.

Bjarne Håkon Hanssen om ny utlendingslov

Gjelder Krekar
Dette gjelder blant andre mulla Krekar. Han er i retten definert som en fare for rikets sikkerhet, men kan samtidig ikke sendes tilbake til Nord-Irak fordi han risikerer å bli drept av myndighetene i landet.

- Politiet vil få en hjemmel som gjør at for eksempel Krekar kan få meldeplikt, eller få beskjed om å bo et bestemt sted, sier Hanssen til Nettavisen.

Bruk av slike tvangsmidler vil måtte avgjøres av en domstol i den enkelte tilfeller.

Endrer definisjonen
I samme lovforslag ønsker regjeringen å gå bort fra begrepet «rikets sikkerhet» og innføre begrepet fare mot «grunnleggende nasjonale interesser». Begrepet er bredere, og vil kunne omfatte flere forhold enn bare en direkte trussel om selve riket.

Lovforslaget vil ikke bli behandlet i Stortinget før til høsten siden forslaget til ny utlendingslov ikke ble ferdig før Stortingets sommerferie. Den vil tre i kraft først i 2010.

Bent Høie (H) i Stortingets kommunal og forvaltningskomité sier at han synes forslaget til ny lovparagraf er veldig positiv.

- Men vi ønsker at den blir iverksatt tidligere enn 2012. Jeg regner med at Stortinget vil behandle den ferdig vinteren 2008, og det skal være mulig å få klar noen endringer til 1.1.09, sier Høie til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere