RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- KrF klar til å kreve Anundsens avgang

MÅ SVARE: Noen av de mest kritiske spørsmålene vil justisminister Anders Anundsen trolig få fra Venstre og Kristelig Folkeparti, de to sentrumspartiene som regjeringen inngikk en oppmykende asylavtale med.
MÅ SVARE: Noen av de mest kritiske spørsmålene vil justisminister Anders Anundsen trolig få fra Venstre og Kristelig Folkeparti, de to sentrumspartiene som regjeringen inngikk en oppmykende asylavtale med. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Stortingsgruppen i KrF har i detalj diskutert hvordan de skal løse mistillitsfloken, skriver Klassekampen.

Oslo (NTB): I Kristelig Folkeparti er tilliten til justisminister Anders Anundsen (Frp) så tynnslitt at partiet er klar til å be statsminister Erna Solberg (H) om å avsette ham, skriver Klassekampen.

Det avisen omtaler som flere sentrale kilder, sier at partiledelsen og stortingsgruppen i detalj har diskutert hvordan de skal løse mistillitsfloken som har oppstått.

Stadig nye opplysninger

Partiet er ifølge avisen lei av at det stadig har dukket opp nye opplysninger om regjeringens asylbarnpolitikk i mediene, særlig gjennom Bergens Tidendes avsløringer. At Anundsen de siste to måneder ikke har besvart medienes spørsmål i saken, har heller ikke bidratt til å skape bedre stemning. Ifølge avisen er det ingen som tror at Anundsen vil komme med opplysninger under høringen om asylbarnpolitikken fredag som vil redde ham.

Les også: - Lengeværende barn har dårligere rettsvern enn kriminelle

Partileder Knut Arild Hareide har selv deltatt i diskusjonene om Anundsen og ifølge avisen er konklusjonen at Anundsen ikke kan kastes mens høringen pågår. Det er i så fall et brudd på parlamentarisk skikk. Det er heller ikke aktuelt å fremme mistillitsforslag mot statsråden, noe som i praksis vil bli oppfattet som mistillit mot hele regjeringen.

Løsningen er derfor å be statsminister Erna Solberg avsette Anundsen. Dette kan avverge en vanskelig parlamentarisk situasjon, men det krever samtidig at partileder Hareide setter hardt mot hard, skriver avisen.

Fakta: Asylbarnhøringen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen startet klokka 09.

Disse skal i ilden:

  • Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS.
  • Advokatforeningen ved advokat Brynjulf Risnes.
  • Tillitsvalg i Politiets utlendingsenhet, Geir Petter Pettersen.
  • PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne.
  • Politidirektør Odd Reidar Humlegård.
  • Tidligere statssekretær Pål Lønseth.
  • Sist ut er statsråd Anders Anundsens som stiller sammen med statssekretær Jøran Kallmyr og tidligere statssekretær Himanshu Gulati.

- Urettferdig

Samarbeidspartienes kritikk av justisminister Anders Anundsen i asylbarnsaken er urettferdig, mener Helge Thorheim, Frps medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– At Anundsen får sånt kjør, det synes jeg er urettferdig fra samarbeidspartiene våre, sier Thorheim til Aftenposten.

Thorheim vil fredag være Frps mann på «utspørrersiden» i høringen om asylbarnsaken. Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil blant annet ha svar på om Anundsen har oppfylt opplysningsplikten overfor Stortinget og ikke gitt villedende eller ufullstendige svar.

Bakteppe

Noen av de mest kritiske spørsmålene vil trolig komme fra Venstre og Kristelig Folkeparti, de to sentrumspartiene som regjeringen inngikk en oppmykende asylavtale med.

Ettersom det ikke dreier seg om et vedtak, men kun en avtale, er den ikke en formell del av høringen, men vil kun ligge som et bakteppe.

– Begge de to partiene har gjennom avtalen fått anledning til å påvirke regjeringens politikk. De vil være samarbeidspartier, sier Thorheim og legger til at det er «greit om de er litt irritert».

HØRING: Høringen ble innledet fredag klokka 09. Først ut i utspørringen var generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS, rådgiver Mari Seilskjær, juridisk seniorrådgiver Andreas Furuseth og advokat Brynjulf Risnes fra Advokatforeningen.


Må overbevise

Dagsavisen skrev torsdag at statsminister Erna Solberg denne uken inviterte lederne for de to støttepartiene til et møte. Formålet skal ha vært å kartlegge hva Venstre og KrF må ha ut av høringen for å fornye tilliten til Anundsen.

Kilder i sentrumspartiene sa til Aftenposten at justisministeren må overbevise dem om at han ikke har «lurt» dem. Kommer han ikke med troverdige svar, kan det hende at «noen må be ham gå», uten at det ender med mistillit.

Fredagens høring starter klokken 9 og varer til langt ut på ettermiddagen, og kanskje vil den også pågå utover kvelden. Anundsen er sistemann ut.

Mange spørsmål

Hele saken om regjeringens politikk overfor asylbarn startet med at Bergens Tidende i begynnelsen av desember avslørte at de politiske føringene fra Justisdepartementet aldri ble formidlet fra Politiets utlendingsenhet (PU) og videre nedover i politisystemet. Hvorfor dette skjedde, er ett av punktene justisministeren må forklare.

Et annet er hvorfor flere lengeværende barn ble sendt ut i 2014, i motsetning til utviklingen regjeringen ble enig med samarbeidspartiene om. At det i flere brev fra PU går fram at de ikke hadde oppfattet at det var kommet føringer om å vise tilbekaholdenhet overfor barnefamilier, er også et viktig punkt.

Bergens Tidendes avsløring av regjeringens ønske om å prioritere de enkleste sakene for å nå sine måltall for antall utsendelser, er også vesentlig. I praksis betydde dette at barnefamilier ble prioritert framfor kriminelle.

Samme avis har også fortalt at afghanske myndigheter hadde sendt et protestbrev til den norske ambassaden i Kabul i november i fjor. En oversettelsestabbe gjorde at norske myndigheter ikke skjønte at brevet omhandlet tvangsreturer av barnefamilier spesielt, samt en tydelig trussel om å stenge grensene for alle slike tvangsreturer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere