- Krisemøte i Senterpartiet over helgen

Foto: (Senterpartiet)

10.01.14 15:30

Det har lenge stormet rundt Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Tidlig i neste uke avholder partiledelsen og fylkeslederne i Senterpartiet hemmelig krisemøte over telefon, melder NRK. På agendaen er det én sak: Navarsetes fremtid som leder.

Nå åpner Sp-lederen for at partiet skal innkalle til et ekstraordinært landsmøte for å avklare lederstriden.

- Det er noen som ikke ønsker meg
- Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sier hun til TV 2.

Sp-lederen sier hun ikke utelukker noe for å få satt en stopper for all uroen i partiet, og sier hun har behov for å avklare hvorvidt hun har nødvendig tillit:

- For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare kan ikke fortsette.

Foto: Hommedal, Marit

- Rosverdig av Liv Signe
Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) sier til Nettavisen NA24 at Navarsete viser at hun tar et ansvar ved å åpne for et ekstraordinært landsmøte.

- Hun setter partiet foran sin egen person. Jeg tolker dette som at det er nødvendig for å få ro i partiet, sier Aarebrot til Nettavisen NA24.

- Hvor overrasket er du over denne beslutningen?

- Jeg er ikke overrasket, jeg hadde håpet hun skulle komme til den innsikten, sier Aarebrot - og legger til:

- Mye kan skje før landsmøtet. Det kan også hende hun får fornyet tillit, sier han.

Professor: - Opp til Navarsete
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU uttalte til Nettavisen NA24 tidligere fredag, at opposisjonen mot Navarsete markerer seg mer og mer.

- Men det utgjør en liten gruppe. Hvis det skal bli et ekstraordinært landsmøte i vår, er det på Navarsetes oppfordring og fordi hun er sliten, uttalte professoren.

Les også: Hagen langer ut mot Navarsete

Hagen: - Helt uakseptabelt
Denne uken er det beslutningen om å legge den nye E16 i Lærdal som har fått mye oppmerksomhet - en sak Navarsete mener Frp blåser opp:

- Jeg håper da inderlig at Frp gjør hva de kan for å belyse denne saken. Det er helt uakseptabelt av Navarsete å ringe en statsråd-kollega, i en sak hun har direkte interesse. Hadde hun kommet fra nabobygden, hadde det vært ok, men å gripe inn i formelle organer, der hun selv er inhabil, går ikke an, sier Frp-veteran Carl I. Hagen til Nettavisen NA24.

Beslutningen om å legge den nye europaveien i tunnel innebærer en ekstrakostnad på 400 millioner kroner. Veivesenet anbefalte på sin side en trasé som lå bare 300 meter fra Navarsetes hus. Både Frp og Venstre har kalt Navarsetes innblanding uakseptabel og har varslet at de vil ta saken opp i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Magnhild Aspevik

Stavrum: - Personlig vinning
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum er kritisk til Liv Signe Navarsetes handlemåte av flere grunner.

- Hun har glemt at en statsråd skal tjene hele landet, ikke hjemstedet til politikeren. Men det er en innarbeidet uvane. Denne saken er verre fordi Navarsete også har personlig vinning av at E16 ikke legges 300 meter fra gården hennes, men i tunnel, sier Stavrum.

Les hans blogg: Dårlig dømmekraft av Navarsete

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.