*Nettavisen* Nyheter.

- Krisepakken treffer ikke

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Lars Sponheim (V) er redd for at regjeringens krisepakke ikke redder konkurranseutsatt industri og næringsliv. Sjekk hva ditt fylke får her.

26.01.09 12:20

- Regjeringens krisepakke er i all hovedsak rettet mot bygg- og anleggssektoren som opererer i et skjermet innenlandsk marked, mens for den delen av norsk næringsliv som er eksportrettet og har markedene sine utenfor Norge er det lite å glede seg over. Det er denne delen av norsk næringsliv som er hardest rammet av krisen, og det er de som i minst grad blir tilgodesett i regjeringens tiltakspakke, sier Venstre-lederen i en pressemelding.

Høyre betegner dagens økonomiske tilstand som «full krise», og sier regjeringen bare makter å levere en halv pakke.

- Tiltakspakkens store svakhet er fraværet av tiltak som vil merkes på arbeidsplassene utenom bygg- og anleggssektoren. Regjeringen bruker bare halvparten av virkemidlene i verktøykassen, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Miljøpakke
- Vi har bedre finansielle muligheter enn de fleste land til å slåss mot virkningene av finanskrisa, sa finansministeren under sin presentasjon av krisepakken på Stortinget mandag.

Kristin Halvorsen mener også at krisepakken bygger opp under klimaforliket - betegnelsen på et politisk kompromiss i 2008 om Norges miljø- og klimapolitikk mellom regjeringspartiene Sosialistisk venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet og opposisjonspartiene Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

KrF mener at miljøtiltakene i krisepakken fra regjeringen må forsterkes.

- Regjeringen kommer med flere gode tiltak for å sikre arbeidsplasser og dempe finanskrisens virkninger, men vi skulle ønske at pakken hadde en enda tydeligere grønn profil, sier finanspolitisk talsmann i KrF, Hans Olav Syversen.

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke har foreslått å endre avskrivningsreglene for næringslivet, slik at de kunne ha brukt penger på å sikre arbeidsplasser og investere i nye og miljøvennlige prosjekter. Vi konstaterer at effekten av denne pakken er omkring 15.000 arbeidsplasser, altså ikke flere enn det NAV i dag varsler at ledigheten vil øke med bare i januar, fortsetter han.

Savner skattelette
Siv Jensen (Frp) mener mange av tiltakene regjeringen foreslår er gode, men at totalrammen er for liten. Hun mener totalrammen på krisepakken burde ligget på en og en halv prosent av BNP, om lag 30 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Regjeringen burde hørt på LO som klart slo fast at det var behov for å stimulere økonomien med 30 milliarder kroner. Det ville også vært på linje med hva europeiske land legger opp til, sier Frp-sjefen i en pressemelding.

Hun savner også en krisepakke med mer skattelette.

- Dessuten vil effektene av krisepakken bli smalere når den mangler personskattelettelser, økte avskrivningssatser og lavere arbeidsgiveravgift, legger Jensen til.

- Arbeid for alle er jobb nummer én. Derfor legger regjeringen i dag fram tiltak for å trygge eksisterende arbeidsplasser og skape nye. Vi foreslår endringer i statsbudsjettet for 2009 som vil dempe virkningene av det internasjonale økonomiske tilbakeslaget, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Arbeiderpartiet har på sine nettsider lagt ut en fylkesfordeling på mandagens tiltakspakke. Sjekk ditt fylke her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.