RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kristin bør gå

Sist oppdatert:
Høyres Erna Solberg mener finansminister ikke innfrir, og bør gå av.

- Hun sa på TV i valgkampen at hun ville gå av om hun ikke innfridde løftene, det gjør hun ikke, sier Solberg til Nettavisen etter at statsbudsjettet ble lagt fram fredag.

Taper
Opposisjonen er ikke uventet misfornøyd med budsjettet. Frp vil bruke mer oljepenger.

- Dette er ikke et budsjett for framtida, sier Solberg - og viser til at det ikke bevilges nok til forskning og høyere utdanning.

- Dette budsjettet gir ingen fremtid for de barna som nå går i barnehage. Mens Øystein Djupedal vinner som barneminister taper han som forskningsminister, sier Solberg.

Vil bruke mer
Fremskrittspartiets Siv Jensen er svært misfornøyd med satsingen på blant annet helse og politi. Hun peker også på at vanlige folk rammes, blant annet ved at matmomsen går opp. Mer oljepenger er Fremskrittspartiets middel for å børe på dette.

- Hvor mye mer oljepenger vil dere bruke?

- Vi skal legge frem et alternativt budsjett, så det får du se da, sier Jensen til Nettavisen.

- Et jukse-budsjett
Venstre-leder Lars Sponheim mener det er et demokratisk problem at partene i arbeidslivet skal forhandle om hele 2,5 milliarder kroner av statsbudsjettet.

- Det gir en demokratisk unntakstilstand, sier Sponheim til Nettavisen.

Han gir samtidig regjeringen ros for å satse på bistand og miljø. Men han slakter det han mener er alt for lave bevilgninger til høyere utdanning.

- Summen av det som går til høyere utdanning er katastrofal. Dette burde vært det året der vi redet for grunnlaget for hva vi skal leve av når vi møter dårligere tider.

Lettet
KrF-leder Dagfinn Høybråten skjuler ikke at han er fornøyd med mange ting i budsjettet.

- Vi fryktet kutt i kontantstøtten, det kom ikke. Dessuten er vi fornøyd med økningen på bistand, sier Høybråten.

- Er dette budsjettet en invitt til KrF?
- Nei, men det er et lyspunkt.

Uten fremtid
Og han får støtte av Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner:

- Regjeringen mangler ambisjoner og vilje til å investere i fremtiden. I forslaget til statsbudsjett kommer høyere utdanning og forskning igjen ut som den rødgrønne regjeringens taper, sier Sanner.

- Regjeringen kutter i morgendagens velferd når de nedprioriterer nødvendige investeringer for fremtiden. Høyre vil øke bevilgningene til kunnskap og forskning og til veibygging og vedlikehold, sier Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann.

Ikke saldert
- Det er oppsiktsvekkende og enestående at en flertallsregjering ikke makter å legge frem et ferdig budsjettforslag for Stortinget. Fortsatt sitter statsminister Stoltenberg og forhandler med partene i arbeidslivet om inndekning for 2,5 milliarder kroner. I flere uker fremover må Stortinget forholde seg til et uferdig budsjett. Det har sjelden hersket så mye støy og omkamp rundt et statsbudsjett, mener Sanner.

Vil bruke mer oljepenger
- I stedet for å satse merkbart på noen områder har regjeringen valgt å prioritere å holde handlingsregelen. Helse-Norge er den store taperen, mens oljefondet er den store vinneren.

I løpet av 2007 vil oljefondet være på svimlende 2182 milliarder kroner, mens sykehusene nesten ikke får en eneste ny krone neste år, sa FrPs finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein i Stortinget fredag - og støttet partiformann Jensen.

- Ingen profil
Leirstein menet det var dette budsjettet folk flest regnet med etter å ha gitt Jens Stoltenberg flertall i Stortinget.

- Det virker som om regjeringen forsøker å gi litt til alle parter. Det innebærer at budsjettet mister en klar profil på hva regjeringen faktisk vil prioritere, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere