RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kristin bryter skatteløftet

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Frp hevder de rødgrønne allerede har brutt et av sine viktigste løfter med en milliard kroner.

Les NA24 på mobil

De rødgrønne lovet i Soria Moria at skattenivået ikke skal økes utover 2004-nivået. Nå hevder Fremskrittspartiet at de allerede har brutt skatteløftet med en milliard kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Kun få uker etter at Stoltenberg-regjeringen vant valget i fjor høst, kom Soria Moria-erklæringen, hvor de varslet at skatte- og avgiftsnivået skulle tilbake til 2004-nivå. Et løfte de ble kritisert for av ungdomspartiene, som mente de dermed bandt seg til masten.

«Vi vil sørge for stabile og konkurransedyktige skattemessige rammevilkår for næringslivet, og vil i kommende stortingsperiode videreføre det samlede skatte- og avgiftsnivået fra 2004. Innenfor dette nivået er det rom for å skape en bedre fordeling og tiltak som kan fremme vekst og sysselsetting», het det i erklæringen.

Ikke lenge etterpå kom den konkrete tallfestingen. I regjeringen Stoltenbergs første budsjettdokument sto følgende:

«Dette gir rom for å øke skatte- og avgiftsnivået med 4,9 mrd. kroner fra 2005. Regjeringen legger opp til at hoveddelen av denne økningen, 3 mrd. kroner, gjennomføres i 2006.»

- Løftebrudd
Nå hevder Frp de allerede har brutt ett av sine viktigste løfter. I tillegg til skatte- og avgiftsskjerpelser på tre milliarder i 2006 og to milliarder til neste år, kommer en økning i arbeidsgiveravgiften på 0,9 milliarder kroner, ifølge Frps Gjermund Hagesæter.

Han mener dette er et åpenbart løftebrudd fra regjeringen.

- Jeg mener finansministeren burde bedt det norske folk om unnskyldning og stiller meg undrende til om de faktisk mente dette med skatte- og avgiftsnivået, sier Frp-politikeren til NA24.

- De la først frem et ordinært statsbudsjett og sa at de hadde ført skatte- og avgiftsnivået tilbake til 2004-nivå, men så har de i tillegg økt arbeidsgiveravgiften for eldre over 62 år. Jeg mener det må regnes som en del av skatte- og avgiftsøkningen, sier finanspolitikeren.

- Går i null
Nå vil han ha svar fra Kristin Halvorsen og sender et spørsmål til Finansdepartementet. Der sender de ballen tilbake og avviser at det er en skatteøkning. Informasjonssjef Runar Malkenes forteller til NA24 at det går opp i null, fordi regjeringen fører økningen mot endringen i IA-avtalen.

Han viser til Nasjonalbudsjettet hvor det i en fotnote til en tabell står at provenyet fra endringen skal benyttes til IA-tiltak over budsjettets utgiftsside. Nettoprovenyet er derfor null.

- Så regjeringen regner ikke dette som en avgiftsøkning?

- Nei, svarer Malkenes.

- Uavhengig av hvordan du bruker pengene, er det like fullt en skatte- og avgiftsskjerpelser, sier Gjermund Hagesæter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere