RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kristin har for dårlig mannskap

Sist oppdatert:
Kneblet av politisk makt og usynlige medarbeidere. Her er ekspertenes mening om hvorfor SV sliter i motvind.

- Velgerne hadde forhåpninger om større gjennomslag i SVs politiske kjernesaker. De har blitt skuffet. Når SV har vunnet noen seirer, har de klart å ødelegge det med internt bråk. Dessuten har de drevet gjennom perioden med for dårlig mannskap.

Det er politisk kommentator Stein Kåre Kristiansen i TV 2s oppsummering av at Sosialistisk Venstreparti sliter på meningsmålingene.

Han peker blant annet på at en omstridt men veldig synlig kunnskapsminister Øystein Djupedal ble erstattet av Bård Vegar Solhjell og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Til tross for at de skulle rydde opp i sine respektive felt har de vært nærmest usynlige i det offentlige rom.

Fra spenstig til traust
Samtidig har Kristin Halvorsen gått fra å være en spenstig partileder i opposisjonen til å bli en ansvarlig finansminister.

- Hun får ros i fagkretser, men velgerne har vanskelig for å se noen forskjell på henne og Per-Kristian Foss (H) i den rollen. Da har du et problem som SV-er, sier Kristiansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Han får støtte av førsteamanuensis Toril Aalberg ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

- Meningsmålingene gir først og fremst et bilde av regjeringsslitasjen i partiet. Samtidig har disiplinering i egne rekker vært et problem. Når det gjelder statsrådene til SV har ikke hovedproblemet vært at de ikke har vært i media. En person som miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har vært veldig synlig, men SV har ikke klart å koble dette til at han er fra SV. Partiet burde vært flinkere til å koble selve statsrådspostene til partiet. Senterpartiet har jo vært veldig flinke til å feire sine seire og også å vise at deres egne statsråder er gode Sp-folk, sier Aalberg.

Løsningen
Dette til tross, valgforsker Hanne Marthe Narum fra Universitetet i Oslo mener fortsatt SV og de andre regjeringspartiene kommer til å satse på samarbeid også i fremtiden.

- Enkelte av aktivistene i partiet har likt den pragmatiske linjen man må ha dersom man skal sitte i regjering dårlig, men det er ikke noe negativt syn på å samarbeide med Arbeiderpartiet om regjeringsmakt også ved neste valg. Der tror jeg ikke det finnes noen annen smertegrense enn at de faktisk får flertall, og det er de ganske langt unna nå, sier Narum.

Det er Aalberg enig i.

(Saken fortsetter under bildet)

- De kommer til å slite fram mot neste valg, men oppslutningen kommer til å avhenge av hvilke saker som seiler opp og hvor stor lærdom man har tatt av å være lite synlige. Dersom de skal vokse i forhold til dagens meningsmålinger må de få fram de sakene SV tradisjonelt har hatt eierskap til. Det er miljøvern, barn og unge. Litt av problemet er at Ap har erklært seg som det viktigste miljøpartiet. Samtidig må SV vise seg som et viktig parti uten å tråkke noen av sine regjeringspartnere på tærne, sier Aalberg før hun fortsetter.

Plan C
- Plan A er åpenbart å fortsette i en flertallsregjering, men man skal ikke utelukke at man diskuterer både plan b og plan c på bakrommet. Jeg tror partiledelsen har fått smaken på å sitte i posisjon og den politiske makten det innebærer, mens andre vil være opptatt av å bygge opp og pusse på den profilen som ikke skinner like klart lenger.

- Skaff deg briller
Statssekretær Roger Østlie Sandum (SV) i finansdepartementet er ikke enig i at det er vanskelig å se forskjell på Kristin Halvorsen og tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H).

- Hvis Stein Kåre Kristiansen ikke ser det, bør han skaffe seg nye briller. Det er stor forskjell blant annet i skatte - og fordelingspolitikken. Vi har strammet inn skatten kraftig for de med den høyeste inntekten, sier Sandum til Nettavisen.

SV-eren som er Halvorsens nærmeste politiske rådgiver er heller ikke enig i at SV har usynlige medarbeidere og ikke har gjort noen forskjell i regjering.

- Våre resultater står som påler. Full barnehagedekning er rett rundt hjørnet, vi har fått til en felles ekteskapslov og vi har sørget for en stans i privatskolene. Dessuten ville det blitt oljeborring i nord uten SV i regjering, sier Sandum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere