*Nettavisen* Nyheter.

- La fattige ta over for Telenor

Foto: Paul Weaver (TV 2 Interaktiv)

Fattige i Bangladesh bør få overta mobilselskapet der Telenor er hovedeier, mener Fredsprisvinner Mohammad Yunus.

11.12.06 09:53

RÅDHUSET (Nettavisen): I fredspristalen sin søndag sa Mohammad Yunus at han håper selskapet Grameen Phone, der Telenor eier 62 prosent av aksjene, en gang blir tatt over av Grameen Banks kunder.

Grameenphone leverer kommunikasjonstjenester til mer enn 10 millioner mennesker i Bangladesh. Selskapet er verdsatt til om lag tre milliarder dollar.

- Vår visjon er at vi til slutt skal omdanne dette selskapet til et sosialt forretningsforetak ved at de fattige kvinnene i Grameen Bank skal bli majoritetseiere. Dette er et mål vi jobber for å nå. En dag vil Grameen Phone bli nok et eksempel på et stort foretak eid av fattige, sa Yunus.

Søndag mottok han Fredsprisen sammen med styremedlem i Grameen Bank, Mosammat Taslima Begum.

Les mer:
- Seremonien i Rådhuset
- Nettavisens intervju med fredsprisvinneren

Møtte Telenor-sjefen
Lørdag møtte han Telenor-direktør Fredrik Baksaas. Møtet kom i stand for å hindre at striden om Telenors eierskap i Grameen Phone skulle overskygge fredspristildelingen. Under pressekonferansen på Nobelinstituttet lørdag roste Yunus Telenor, og ville ikke svare på spørsmål om selskapet.

Etter møtet med Yunus sendte Telenor ut en pressemelding der det heter at «med bakgrunn i selskapets størrelse og betydning, fortjener spørsmålene som har blitt reist en grundig prosess utført på en ansvarlig måte. Jeg ser frem til fortsatt fruktbare samtaler med Professor Yunus og Grameen Telecom, og jeg er optimistisk med tanke på en fortsatt god dialog til det beste for Grameenphone og Bangladesh.»

Fattigdom og konflikt
I talen understreket Yunus sammenhengen mellom fattigdom og konflikt.

- Ved å tildele oss denne prisen, har den norske Nobelkomiteen gitt viktig støtte til ideen om at fred er uløselig knyttet sammen med fattigdom. Fattigdom er en trussel mot freden, sa han.

Han hevdet også at det ikke er mulig å bekjempe terrorisme med militære virkemidler.

- Så langt har USA alene brukt over 530 milliarder dollar på Irak-krigen, sa han.

- Vi må ta klar avstand fra terrorisme og finne virkemidler som gjør det mulig å få slutt på dette fenomenet. Vi må ta for oss de dyptgripende årsakene til terrorismen hvis vi skal å få bukt med den én gang for alle Jeg mener at det å bruke ressurser på å forbedre de fattiges liv er en langt bedre strategi enn å bruke dem på våpen, sa Mohammad Yunus.

Markedskrefter
Fredprisvinneren understreket at han støtter bruk av frie markedskrefter, men at nåringsdrivende ikke er endimensjonale mennesker.

- En slik fortolkning av kapitalismen isolerer de næringsdrivende fra de politiske, emosjonelle, sosiale, åndelige og miljømessige dimensjonene i livet. Dette ble kanskje innført som en fornuftig forenkling, men det fjernet det som er selve essensen i menneskenes liv, sa han.

Småbeløp
Han pekte på hvordan Grameen Bank har lånt ut småbeløp til fattige som har gjort dem i stand til å få en bedre hverdag.

- Til sammen har banken gitt lån som tilsvarer ca. 6,0 milliarder dollar. Tilbakebetalingsgraden er på 99%. Grameen Bank går rutinemessig med overskudd, sa han, og la til at 58 prosent av de som har lånt penger i banken nå er over fattigdomsgrensen.

Han mente Fredsprisen kan gjøre det mulig å sende fattigdommen på museum.

- Jeg tror fullt og fast at vi kan skape en verden uten fattigdom hvis vi alle tror på det. I en verden uten fattigdom skal du bare kunne se fattigdom hvis du går på et fattigdomsmuseum, sa han.

Stjal showet
Før tildelingen i rådhuset ble Nobelkomiteen kritisert for at bare Mohammad Yunus skulle tale. Men medprisvinneren, Mosammat Taslima Begum, stjal showet etter at diplomene var overrakt.

- Jeg takker Nobelkomiteen. En slik pris er en støtte til fattige og arbeidet Grameen Bank gjør for dem, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag