RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- La Krekar være i fred

Mulla Krekars fremtid er høyst usikker etter at han slippes ut fra Kongsvinger frengsel 25. januar.
Mulla Krekars fremtid er høyst usikker etter at han slippes ut fra Kongsvinger frengsel 25. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Hvordan kan Krekar være en trussel mot rikets sikkerhet, spør William Nygaard.

Mulla Krekars (58) fremtid er høyst usikker etter at han slippes ut fra Kongsvinger fengsel 25. januar.

Debatten raser, og meningene er mange. Frp  har tidligere gått knallhardt ut og krevd forvaring frem til utsendelse. 

- Trussel?

Tidligere forlagsredaktør William Nygaard ønsker å roe debatten:

«Hvordan kan en frisluppet Mullah Krekar etter en tvilsom dom og et isolat på to år være "en trussel mot rikets sikkerhet"? La ham i fred,» skriver Nygaard på twitter onsdag.


Leder av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), er av en helt annen oppfatning:

«Når Krekar snart er ute på gata og landet har ein justismin frå Frp, set det Frp sin justispolitikk i eit svært realistisk lys,» tvitrer hun.


Siv Jensens vikar, Per Sandberg, uttalte seg slik til NRK tirsdag om når Krekar kan sendes ut:

- Det norske folk vil bli fornøyd

– Hva vet jeg? Vent og se. Det jeg prøver å si til NRK er at det har vært jobbet med forskjellige alternativer her. Både på kort og lang sikt, sa han.

– Tror du folk vil stole på Fremskrittspartiets valgløfter etter dette?

– Jeg tror det norske folk vil bli tilfreds når de ser at Fremskrittspartiet greier å sende Krekar ut av Norge, svarte han.


Moderert seg

I 2009 sa også Siv Jensen at hun kunne være villig til å sende Krekar ut, selv om det i den ytterste konsekvens kunne være i strid med menneskerettigheter.

Men to år senere, og ikke minst etter at hun ble statsråd, modererte hun dette og sa at Fremskrittspartiet ikke ville sende noen til galgen.Sandberg vil ikke svare på når det eventuelt skal skje.

– Kanskje jeg vet mer enn du gjør, svarer han når spørsmålet blir stilt.

Departementet: Tause

Sandberg uttalte tirsdag til Aftenposten at Krekar bør overføres direkte til asylinternatet på Trandum når han slipper ut av Kongsvinger fengsel 25. januar.

Nettavisen har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet for å få klarhet i hva som ligger i Sandbergs utsagn:

- Det pågår nå et arbeid rundt hvordan vi skal håndtere løslatelsen på kort og lang sikt. Men jeg ønsker ikke å gå inn i detaljene rundt disse tiltakene på det nåværende tidspunkt, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til Nettavisen.

Utvist i 2003

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

Når Krekar løslates 25. januar, akter han å følge loven, forsikret hans advokat Brynjar Meling overfor Nettavisen tirsdag. Meling sier han er sikker på at mullaen er en fri mann og kan gå på gaten når han slipper ut om to og en halv uke.

Allerede i 2003 ble det bestemt at Krekar skulle utvises fra Norge, men selv om det er politisk enighet om å sende 58-åringen ut av landet, kan det først skje når han ikke risikerer dødsstraff og tortur i hjemlandet.

Meling: Vil ta mange år å bli kvitt Krekar
Meling varsler en årelang rettslig prosess dersom regjeringen forsøker å sende Krekar ut av landet eller internere ham på Trandum.

- Vi må skille mellom det som fremstår som ren retorikk og politikk, og det rettslige her. Mye av det som antydes at de kan og vil gjøre, er uhjemlede tiltak. Det å sende ut Krekar, for å bruke det uttrykket, har de ikke noe vedtak på. Det eneste de har vedtak på er at det er grunnlag for å utvise ham. Verken Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett eller Høyesterett har vurdert vilkårene for å sende ham tilbake, sier Meling til NTB.

Han skal møte sin klient i Kongsvinger fengsel onsdag for å diskutere videre strategi.

Meling gjør det klart at Krekar ikke vil gi seg uten kamp.

– Det er helt åpenbart, med de uttalelsene som har kommet, at dersom de velger den linjen at de vil sende ham ut med tvang, drives vi inn i en rettslig runde som vil ta flere år. Det er på tide at vi stikker fingeren litt i jorda og kjenner etter hvor vi står her. Hvis ikke risikerer regjeringen å gå på nye smeller i tingrett, lagmannsrett og Høyesterett. Det er på langt nær sikkert at de vil få medhold i at vilkårene for å sende ut Krekar er til stede, sier advokaten.

Tror ikke på Trandum
Meling ser heller ikke for seg at Krekar blir plassert på utlendingsinternatet på Trandum, der utviste utlendinger plasseres før de skal sendes ut av Norge.

– Per Sandberg kan få lov til mene og synes at Krekar burde vært plassert på Trandum. Men Per Sandberg trenger en hjemmel. Hvis Sandberg kommer med den hjemmelen, er det opp til en eller annen rettslig instans å vurdere om hjemmelen er oppfylt.

– Inntil Sandberg kommer med hjemmelen han skal bruke for å plassere mulla Krekar på Trandum, er ikke hans uttalelser verdt mer enn at jeg for eksempel kanskje kunne synes at det var en fordel om Sandberg ble sendt til månen, sier Meling til NTB.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere