*Nettavisen* Nyheter.

- Lærere må kunne ytre seg kritisk om islam

KREVER SVAR: Carl I. Hagen (Frp) ber byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie, svare om Max Hermansen-saken. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen ber skolebyråd avklare ytringsfrihet for Oslo-lærere.

OSLO (Nettavisen): Frp-nestor Carl I. Hagen reagerer sterkt på uttalelsene til Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied om Pegida-talsmann og samfunnsfaglærer Max Hermansen. Hagen tar nå opp Hermansens sak med skolebyråden i Oslo.

Les også: Facebook-siden ga elevene sjokk

Lied sier blant annet at det må stilles strengere krav til lærere når det gjelder hva de kan ytre som privatpersoner.

- Der er jeg helt uenig. Lærere må kunne ytre seg som alle andre, så lenge det gjelder private ytringer, sier Carl I. Hagen til Nettavisen.

Ber om svar fra skolebyråd

Carl I. Hagen, som sitter i Oslo bystyre, har i et brev til skolebyråd Anniken Hauglie (H) bedt om en bekreftelse på at alle lærere i kommunens skoler er beskyttet av ytringsfriheten når det gjelder ytringer de fremfører som privatpersoner og at slike ytringer ikke skal få konsekvenser for deres arbeidsforhold.

- Han har full anledning til å ytre seg som han vil på Facebook. Det har ikke noe med hans arbeid å gjøre, sier Carl I. Hagen.

Spør om elevklager

Han har også bedt byråden svare på om Max Hermansen har blitt byttet ut som lærer etter klage fra elever med muslimsk bakgrunn. Hermansen har siden oktober i fjor vært sykemeldt fra sin jobb som lærer på Kuben videregående og Etterstad videregående.

Max Hermansen sier han som lærer har opptrådt profesjonelt og i tråd med Opplæringsloven og ikke blandet sine private synspunkter om islam inn i undervisningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I NYHETSBILDET: Max Hermansen har vært i nyhetene denne uken etter at han mandag sto i spissen for en marsj mot islam og muslimsk innvandring i Oslo. Hermansen har stilt seg i bresjen for en norsk Pegida-bevegelse etter tysk mønster og sier til Nettavisen at de legger opp til å marsjere hver mandag framover. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


I strid med Opplæringsloven?

På sin Facebook-side, som er åpen, legger Hermansen ikke skjul på sin kritiske holdning til islam og muslimsk påvirkning. Her omtaler han blant annet islam som en totalitær ideologi på linje med nazisme og fascisme, og Utdanningsforbundets Ragnhild Lied mener han dermed opptrer i strid med formålsparagrafen i Opplæringsloven som alle lærere er forpliktet på.

- Det er mange som hevder det er likhetstrekk mellom islam og nazismen, sier Carl I. Hagen og forsvarer Hermansens rett til å ytre seg på denne måten. Han mener det er meget alvorlig dersom Max Hermansen har fått problemer i sitt arbeidsforhold på bakgrunn av private ytringer.

Hagen understreker at han ikke kjenner Max Hermansen privat og at han kun kjenner denne saken gjennom medieomtale.

Det har vært spekulert i om kritikk og misnøye fra elevers side er den bakenforliggende årsaken til at Max Hermansen ikke lenger virker i sin jobb som lærer. Aftenposten skrev onsdag at det kom klager fra elever på Hermansen.

Lover Hagen svar

Byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Anniken Hauglie, sier at Hagen skal få sine spørsmål besvart til uken, men at noen av spørsmålene som gjelder Hermansens sykemelding ikke kan besvares.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag