*Nettavisen* Nyheter.

- Langt unna det vi forventet

SKUFFET: Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun hadde forventet mer av regjeringen i Statsbudsjettet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Venstre-lederen er skuffet over Erna og Siv. SV-lederen er opprørt.

08.10.14 14:49

STORTINGET (Nettavisen): Onsdag ble forslaget til statsbudsjett for 2015 lagt fram av finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget.

Men selv om både Siv og sjefen selv, statsminister Erna Solberg (H), smilte bredt i stortingssalen, var det langt fra brede smil å se hos regjeringens samarbeidspartner Venstre.

- Dette var ganske langt unna det vi forventet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Nettavisen.

Det er særlig ett område Skei Grande er ekstra skuffet over.

- Vi synes budsjettet er altfor dårlig på klima- og miljø. De har klare forpliktelser i samarbeidsavtalen til å levere på det. Vi har også enigheter i budsjettet i fjor som det nå kjøres omkamper på, sier Skei Grande, og legger tydelig til:

- Det tror jeg ikke var lurt av regjeringen. Det betyr at det blir en ganske tøff kamp og et kjør i høst, sier hun.

Les flere reaksjoner: - Trist som faen

- Henger ikke sammen med festtalene
For siden regjeringen ikke har flertall i Stortinget, er de nødt til å ha Venstre og KrF med på laget.

- Klima- og miljøsatsingen henger ikke sammen med de festtalene som statsministeren hadde fra talerstolen i trontaledebatten i går, som vi syntes var veldig godt takter, sier Venstre-lederen.

Hun sier de også har litt større forventninger for utdannings- og forskningsmiljøet, samt når det gjelder barnefattigdom.

- Hva tenker du om alle skattelettelsene som gis?

- Vi vil gjerne ha skattelettelser på arbeid, men vi vil også ha økte miljøavgifter på miljøfientlig atferd og grønne skatter i stedet, sier Skei Grande.

Les også: Sivs baby veier 10,5 kg
Les også: - Som en forløsning etter å ha gått gravid

- Ganske stor irritasjon på møtet
Hun påpeker også viktigheten av å få til nyskapning og innovasjon, og at det blir lettere for småbedrifter i Norge.

- Så dette er vanskelig for dere å svelge?

- Ja, det var en ganske stor irritasjon på morgenmøtet til Venstre i morges da vi fikk utkastet, sier Skei Grande.

Klikk på bildet for å forstørre.

BRUTALT: SV-leder Audun Lysbakken mener statsbudsjettet er brutalt for fattige barna i Norge. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


SV-leder Audun Lysbakken er heller ikke nådig i sin kritikk av budsjettet.

- Dette er jo en fest for de som har mest i Norge, og så er det et iskaldt budsjett for de aller fattigste barna, sier Lysbakken til Nettavisen.

Lysbakken: - Jeg er ganske opprørt
Lysbakken sier han er ganske opprørt over regjeringen.

- Jeg er ganske opprørt over at de borgerlige partiene i årevis har sagt at det gjøres for lite for fattige barn. Og så går man altså direkte til angrep på økonomien til de fattigste familiene, sier han, og fortsetter:

- Dette budsjettet er altså sånn at dersom du er en direktør med en inntekt på 2 millioner, så får du 38.000 kroner i skattelette. Hvis du er en ufør familie blant de aller fattigste i Norge, så kan du få opptil 28.000 kroner mindre å leve for, sier Lysbakken.

- Er dette overraskende for deg?

- Jeg hadde ventet meg en skattefest for de rikeste, men jeg hadde ikke ventet meg den brutale omfordelingspolitikken som rammer de fattigste. Det hadde jeg faktisk ikke trodd, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANDREHALLEN: Vandrehallen var tradisjon tro fylt opp med journalister, politikere og ulike samfunnsaktører da statsbudsjettet ble lagt fram i Stortinget onsdag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


- En skandale om de går med på det

Han kaller det «en skandale» dersom Venstre og KrF går med på reduksjonen for de fattigste.

- De har jo nå en veldig stor jobb å gjøre, for dette er et mørkeblått budsjett. Jeg kan ikke forstå hvordan samarbeidet kan bestå dersom noe i nærheten av det som ble lagt fram i dag, blir resultatet senere i høst, sier Lysbakken.


Han får støtte av Aps nestleder Helga Pedersen.

- Det her er et budsjett for større forskjeller i Norge, og det er et budsjett som ikke svarer på de store utfordringene, ikke minst knyttet til skole, helse og eldreomsorg, sier Pedersen til Nettavisen.

Pedersen er særlig bekymret for kommuneøkonomien.

- Kommunene har brorparten av ansvaret for å gi barna en god start gjennom barnehage og skole, og ikke minst gjennom eldreomsorgen, og nå har kommunene fått svekket sine inntekter med to milliarder kroner i år som regjeringen ikke kompenserer, sier hun, og legger til:

- Så her kommer det til å bli kutt i velferden i kommunene.

Klikk på bildet for å forstørre.

BEKYMRET: Aps nestleder Helga Pedersen er bekymret for kommuneøkonomien etter fremleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)


- Dobbelt så mye til landets rikeste

Også hun reagerer på forslagene til skattekutt.

- Det er synd at regjeringen bevilger omtrent dobbelt så mye til skattekutt til landets rikeste enn det de gir til kommunene. De overlater til lokalpolitikerne å gjøre de vanskelige prioriteringene, sier Pedersen.

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, mener kjernevelgerne til Høyre kommer best ut i budsjettet.

- De som bor i de beste boligområdene i de største byene er vinnerne. Høyres kjernevelgere i Oslo og Bærum kommer veldig godt ut av dette budsjettet, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

Han synes skattelettelsene virker veldig skjevfordelt.

- Det virker som om det er en veldig liten gruppe som får en veldig stor del av de lettelsene. Vi tror ikke det er klokt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.