*Nettavisen* Nyheter.

- Leger skal ikke lenger henvise kvinner til abort

Helseminister Bent Høie og KrF-leder Arild Hareide med ny løsning i reservasjonssaken.

Helseminister Bent Høie og KrF-leder Arild Hareide med ny løsning i reservasjonssaken. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Helseministeren er blitt enig med KrF om en ny løsning etter at reservasjonsretten ble skrotet.

07.05.14 13:43

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) holdt onsdag ettermiddag en pressekonferanse sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide.

Der la de to fram løsningen på reservasjonsstriden som har herjet regjeringen siden i fjor høst.

Høie og Hareide startet pressekonferansen med å signere den nye avtalen.

- Det folkelige engasjementet gjorde et inntrykk på meg. Jeg vet også at det gjorde et inntrykk på mine venner i Kristelig Folkeparti. Dette engasjementet var årsak til at vi for en tid tilbake satte oss ned for å finne en ny løsning, sa Høie.

- Skal gå direkte til sykehus
Som kjent ble reservasjonsretten for fastleger skrotet av regjeringen for to uker siden, etter en enorm motstand mot forslaget.

- Vi forslår å fjerne ordningen med at leger skal skrive under på henvisning av kvinner til abort. Det betyr at fastlegene ikke lenger vil ha noen rolle når det gjelder henvisning til abort. Dermed er det heller ikke lenger noe å reservere seg mot, sa Høie på pressekonferansen.

Høie og Hareide foreslår å fjerne dagens ordning med at fastleger skriver under på et skjema for å henvise kvinner til sykehus. Kvinner skal gå direkte til sykehusene for å be om abort hvis de ønsker det.

Bent Høie: - Det blir ingen reservasjonsrett
KrF: - Leger skal ikke handle i strid med sin samvittighet

- Debatt er aldri bortkastet
Det skal også nedsettes et nasjonalt offentlig utvalg som skal utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfriheten under utøvelse av arbeidsoppgaver, i det norske arbeidsliv generelt.

Forslaget sendes på høring i juni, med høringsfrist 15. september, og planen er iverksettelse av den nye ordningen 1. januar 2015.

- Jeg mener at debatt aldri er bortkastet, spesielt ikke når debatten handler om vanskelige etiske spørsmål, sa helse- og omsorgsministeren, og avviste at det siste halvårets reservasjonsdebatt har vært bortkastet.

Les også: - Kan ikke huske at noen har fått så mye juling av sine egne

- Stått på selv om det har stormet
Hareide takket Høie for at han har løftet spørsmålet om samvittighetsfrihet.

- Du har stått på selv om det har stormet, og det vil jeg takke for, sa Hareide på pressekonferansen.

- Vi har sammen lykkes med å finne en løsning som bedre ivaretar kvinners rettigheter og samtidig ivaretar samvittighetsfrihet i spørsmål om liv og død for fastleger, sa han.

KrF-lederen vektlegger at alle pasienter skal være trygge på at deres rettigheter ivaretas i møte med den norske helsetjenesten.

- Samtidig er det en viktig verdi å verne om tanke- og samvittighetsfriheten til dem som skal ivareta disse rettighetene, sa han.

Hareide sa at forslaget de nå er blitt enige om, er bedre enn det de første la fram.

- En robust løsning
Hareide er glad for at leger ikke lenger skal henvise kvinner til abort.

- Vi er veldig glade for at vi har funnet en praktisk løsning som gjør at pasientenes rettigheter blir ivaretatt og at leger ikke presses til å handle i strid med sin samvittighet, ved at legen ikke lenger skal henvise til abort. KrF har vært pragmatiske i valg av løsning, men vi har aldri vært villige til å forhandle bort samvittighetsfriheten, uttaler Hareide.

- Det er også viktig at løsningen er nasjonal, menneskerettigheter skal ikke variere fra kommunen til kommune. Det er også ikke minst en robust løsning som vil kunne leve med skiftende politisk flertall, sier Hareide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.