RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Leteboring i 2013 er fantasi

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
SV heller kaldt vann i blodet til oljeoptimistene etter avtalen med Russland om delelinjen.

- Jeg er også veldig glad for denne avtalen. Delelinjen er viktig av flere grunner, men olje og gass er bare ett av flere perspektiver, sier SVs parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell til Nettavisen. Han mener avtalen er vel så viktig blant annet i forhold til forvaltningen av fiskeressursene og miljøsamarbeidet i nord.

Han understreker at man foreløpig vet lite om hva som eventuelt finnes av olje og gass i det store området. Blir det snakk om å utnytte disse ressursene, tror han det ligger «tiår fram i tid». Professor Øystein Noreng ved BI antyder overfor Nettavisen i dag at det kan bli leteboring så tidlig som i 2012 eller 2013, men dette tror ikke Solhjell på.

- Sorry, men det er ren fantasi, sier SV-politikeren.

Minner om klimaforpliktelser
Han peker på at Oljedirektoratet snakker om at virksomhet i dette området kan komme i gang om 15 til 20 år.

- Et annet perspektiv som mange glemmer er klimautfordringene. Det er ikke gjort unntak for norsk sokkel. De som sier at vi skal utnytte olje- og gassressursene her bør da også si hvor vi skal kutte CO2-utslipp tilsvarende, sier Solhjell.

- CO2-debatt ikke noe hinder
Hos opposisjonen på Stortinget spriker kommentarene når det gjelder delelinjens betydning for mulig oljevirksomhet i nord.

Fremskrittspartiets energi- og klimapolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier CO2-debatten ikke må stenge for en utnyttelse av området rundt delelinjen.

- Det er bra at regjeringen har parkert SVs forsøk på å sabotere petroleumsnæringen. Nå må de ha fokus på å sikre ressurstilgang til norske prosessanlegg, sier Ketil Solvik-Olsen ifølge en pressemelding.

Høyre: - Løft for Øst-Finnmark
Høyre-leder Erna Solberg mener gjennombruddet i delelinjeforhandlingene må bane vei for kartlegging av havbunnen og et eventuelt potensial for olje- og gassvirksomhet i Øst-Finnmark.

- Jeg tror det over tid vil bli et stor løft for Øst-Finnmark og en spennende utvikling for hele området, sier Solberg ifølge en pressemelding.

- Historisk viktig
KrF-leder Dagfinn Høybråten kaller kompromisset historisk:

- En løsning av tvisten om delelinjen er viktig både for utnytting av ressursene i nord og for samarbeidet mellom Norge og Russland på mange områder - herunder sikkerhetspolitikken. Kanskje vil det framskynde utnytting av olje- og gassressurser i det omstridte området, noe det som kjent er ulike syn på, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere