RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Lett å være statsminister

Sist oppdatert:
Til tross for åpen strid i SV, krangel med den mektige LO-lederen Gerd-Liv Valla og en serie blundere fra Djupedal synes Jens Stoltenberg det er lett å være statsminister.

- Jeg opplever det klart veldig annerledes enn fra andre regjeringer jeg har sittet i tidligere. Det er mye enklere, med mindre diskusjon rundt den faktiske politikken. Det var jeg klar over på forhånd. Men det er en helt ny situasjon - når jeg oppsummerer og trekker konklusjonen nå, så er jeg ferdig med saken. Det er en ro jeg ikke tidligere har opplevd.

Slik oppsummerer en fornøyd Jens Stoltenberg (AP) den rødgrønne flertallsregjeringens første to måneder på dagens pressekonferanse på Soria Moria.

Stoltenberg utdyper ved å vise til behandlingen av statsbudsjettet, der regjeringen ikke flyttet på en krone etter at Ap, SV og Sp var blitt enige seg imellom.

- Sånn sett er det mer rolig og enklere og mer oversiktelig enn jeg før har opplevd i noen regjering, sier Stoltenberg.

Toner ned SV-trøbbel
Statsministeren hevder at regjeringen ikke er blitt svekket av full krig i SV om kampfly, eller oppsiktsvekkende utspill fra kunnskapsminister Øystein Djupedal om bordbønn, oppdragelse og friskoler.

De heftige diskusjonene har ikke påvirket resultatene, ifølge Stoltenberg.

- Det har vært en del debatt og diskusjon. Det må vi leve med, og slik kommer det til å fortsette å være. Men det har overhodet ikke svekket regjeringens beslutningskraft og gjennomføringsevne.

Må lykkes
Stoltenberg frykter ikke at SV skal bryte ut av regjeringen som følge av katastrofalt lave meningsmålinger.

- Jeg har god tro på at SV kommer til å se at det er mye mer å tjene på, både når det gjelder tilslutning til partiet og når det gjelder sakene, å samarbeide enn på å stille seg på utsiden.

Stoltenberg viser til at SV også opplevde dårlige meningsmålinger da partiet var i opposisjon.

- Det er for enkelt å tro at hvis SV ikke er i regjering, så vil partiet gå mer opp. Tvert imot er det viktig for SV at partiet lykkes i regjering, sier han.

Gir SV æren
Det er en svært viktig del av statsministerjobben å sørge for at SV og Sp får gjennomslag for sine saker og kan vise til tydelige resultater, understreker Stoltenberg.

- Kristin Halvorsen har sagt at SV har fått gjort mer i to måneder i regjering enn på 44 år i opposisjon. Jeg tror alle i SV innser at man må være forberedt på kompromisser. Det er bedre å få til noe enn å ri kjepphester og være i opposisjon.

SV kan til nå vise til stort eierskap til satsingen på eldre, skolene, kommunene, barnehagene, skatteopplegget og på at Norge har trukket soldatene ut av Irak, sier Stoltenberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere