RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Libe bringer sex-debatten på et nytt spor

Ap-politiker Libe Rieber-Mohn har fått enormt mye støtte etter at hun sto frem og fortalte hele Norge om sin såre barndom.
Ap-politiker Libe Rieber-Mohn har fått enormt mye støtte etter at hun sto frem og fortalte hele Norge om sin såre barndom. (Ap)
Sist oppdatert:
Elin Ørjasæter er lut lei alle som gjør sex-ofre til varige ofre.

Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) fortalte i TV 2s «Vårt lille land» om en sår oppvekst:

«Han går raskt fra å være lekeonkel, til å begynne å tukle med meg. Jeg tror, uten at jeg husker det helt eksakt, at jeg kanskje var syv eller åtte år første gang han voldtok meg.»

Som barn ble Libe Rieber-Mohn også dratt inn i rus og barneprostitusjon.

- Det er veldig bra, interessant og flott at hun står frem, spesielt fordi vi kjenner henne fra en helt annen arena, fra det offentlige liv – hvor hun har helt andre, viktige roller og budskap å melde, sier Elin Ørjasæter.

Forfatter, skribent og førstelektor ved Markedshøyskolen, Elin Ørjasæter, er svært positiv til Libe Rieber-Mohns (Ap) betroelser.

- Jeg er både veldig overrasket og begeistret, sier Ørjasæter til Nettavisen.

- Libe gir håp
- Det er veldig bra, interessant og flott at hun står frem, spesielt fordi vi kjenner henne fra en helt annen arena, fra det offentlige liv – hvor hun har helt andre, viktige roller og budskap å melde. Når hun så forteller om en over gjennomsnittlig vanskelig barndom, gjør det saken enda sterkere, mener Ørjasæter – og legger til at:

- Her får vi noe helt annet enn mange av de historiene vi har hørt før; nemlig en politiske leder som står frem, hvilket jeg tror gir håp til mange, jenter og gutter, nettopp fordi hun er den hun er.


- Tilfører debatten noe nytt
Ørjasæter er lei av at det offentlige ordskifte rundt «sexmisbruk» har en tendens til å gå i en negativ sirkel, hvor ofrene nærmest får høre at «Dette kommer du til å slite med resten av livet».

- Jeg har lenge vært bekymret over det sporet debatten har vært på. Libe Rieber-Mohns fremstilling tilfører denne debatten noe nytt, og det synes jeg er så utrolig bra, sier Ørjasæter.

- Det nytter å kjempe
Ørjasæter fremhever at Libe, som den ressurssterke kvinnen hun er, har gjort mange jenter og gutter en stor tjeneste med å vise at det nytter å kjempe seg opp fra en vanskelig start i livet.

- Det trenger ikke være slik! Libe er nettopp et eksempel på det. Kan vi ikke se på sexmisbruk som en forbrytelse, i likhet med andre forbrytelser, og la være å stemple de som rammes som «varige ofre», oppfordrer hun.

- Libe har seiret i sitt eget liv, og vist at det nytter, avslutter Ørjasæter

Les også: Får ros av Siv etter voldtektshistorien

Nossum: - Det har en høy pris
Partner Beate Nossum hos First House er enig med Ørjasæter i at Rieber-Mohn gir et sterkt inntrykk.

- Det at hun våget å være så bånn ærlig, både om hva som skjedde og hva det gjorde med henne, gjorde et utrolig sterkt inntrykk. Det å stå frem har en høy pris, derfor står det enorm respekt av det Libe nå har gjort, sier Nossum til Nettavisen NA24.

- Hvordan vil de påvirke folk flest sitt syn på henne som politiker?

- Det kommer an på hvordan hun håndterer oppmerksomheten framover. Åpenheten kan bidra til å forsterke hennes troverdighet og posisjon som politiker, svarer hun.

- Flere kjente mennesker med ryggrad til å bære offentligheten burde gjøre det samme, fordi det bidrar til å utfordre måten samfunnet håndterer disse sakene på, sier Beate Nossum.


- Utfordrer samfunnet
- Hva er mest positivt, eventuelt negativt, med å bruke et kjent fjes til å fronte en vond barndom? 

- Det at kjente mennesker fronter denne typen saker basert på egne opplevelser og erfaringer er positivt. Flere kjente mennesker med ryggrad til å bære offentligheten burde gjøre det samme, fordi det bidrar til å utfordre måten samfunnet håndterer disse sakene på, mener Nossum.

- Hvor mye oppmerksomhet bør mediene gi Libe?

- De bør gi henne rom til å politisere saken, dersom hun ønsker det, sier Nossum.

- Stoltheten kan vinne over skammen
- Hva er det viktigste med hennes betroelser?

- Historien minner om alle ungene som vokser opp under like voldelige forhold i dag, hvor hjelpeløse og utsatte de er. Libe viser at stoltheten kan vinne over skammen. Det er kanskje det viktigste signalet - til oss alle, avrunder Nossum.

Geelmuyden: - Et sterkt menneske
Ledende senior partner i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, sier at han alltid har hatt et godt inntrykk av Rieber-Mohn.

- Jeg har alltid hatt et godt inntrykk av Libe Rieber-Mohn, og har om mulig et enda bedre inntrykk av henne nå: En sterk historie fra et sterkt menneske, sier Geelmuyden til Nettavisen NA24.

- Nådde mange hjerter
- Hvordan vil de påvirke folk flest sitt syn på henne som politiker?

- Hun har nok slitt med å komme gjennom til folk flest. Med denne historien nådde hun mange hjerter. Det er det politikk handler om. Vi stemmer på medmennesker, svarer han.

- Rieber-Mohn balanserte perfekt, mener Hans Geelmuyden.


- Hva er mest positivt, eventuelt negativt, med å bruke et kjent fjes til å fronte en vond barndom? 

- Slike historier kan ende som sosialpornografi. Rieber-Mohns balanserte perfekt, svarer han.

- Hvor mye oppmerksomhet bør mediene gi Libe?

- Så mye som hun fortjener, synes Geelmuyden.

- Øker Aps sjanser for å vinne
- Hva er det viktigste med hennes betroelser?

- At hun løfter frem en av våre svakeste og mest utsatte grupper, og at hun øker Arbeiderpartiets sjanser for å vinne tilbake Oslo ved neste kommunevalg, avslutter Geelmuyden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere