*Nettavisen* Nyheter.

- Må bestå norskprøve for å få varig opphold

STILLE KRAV: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) har flere konkrete innstrammingstiltak på trappene i asylpolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Avsluttende prøve i norsk muntlig med resultat A1 eller bedre kan bli kriterium for permanent oppholdstillatelse.

Regjeringen vil at alle som ønsker varig opphold i Norge må bestå avsluttende prøve i norsk og samfunnskunnskap.

Les også: Listhaug: Vi må begrense rett til varig opphold

– Man må være selvforsørget de siste tre årene og beherske et minimum av norsk muntlig for å kunne få permanent oppholdstillatelse. I tillegg utvides plikten til å delta i norskopplæring og samfunnskunnskap også for personer mellom 55 og 67 år, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på sin pressekonferanse tirsdag.

For å få permanent oppholdstillatelse må vedkommende ha gjennomført og bestått avsluttende prøve i norsk muntlig med resultat A1 eller bedre. Departementet mener et slikt krav vil understreke viktigheten av å lære seg norsk og tydeliggjøre forventningen om at innvandrere har et ansvar for å tilegne seg nødvendige språkkunnskaper.

Videre foreslår departementet at utlendinger må bestå den obligatoriske, avsluttende prøven i samfunnskunnskap, men her er kravet at dette må skje på et språk «han eller hun forstår».

Krav om dokumentasjon av grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet vil etter departementets syn vise at søkerne har kjennskap til grunnleggende historiske, sosiale, økonomiske og politiske forhold i Norge og til sine grunnleggende plikter og rettigheter.

«Det er av stor betydning for integrering at utlendingslovens regler oppmuntrer til å ta utdanning og søke arbeid, og ikke til mer passivt å motta offentlige stønader», heter det i regjeringens forslag. (©NTB)

Les også: Slik vil Listhaug stramme inn overfor asylsøkerne

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.