RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må endre bioteknologiloven

Sist oppdatert:
Alle som har søkt om dispensasjon til såkalt eggsortering i kjølvannet av Mehmet-saken har fått ja. SVs Olav Gunnar Ballo mener dispensasjonsnemnda har fått for stor makt.

Alle som har søkt om dispensasjon til eggsortering fra dispensasjons- og klagenemnda som ble oppnevnt i forbindelse med Mehmetsaken, har fått ja. Det er Stortinget selv som har gitt føringene for den liberale praksisen. Nå reises spørsmålet om hvorvidt bioteknologiloven bør endres i lys av erfaringene fra det siste året.

Moren til åtte år gamle Mehmet er den første i Norge som har blitt gravid ved hjelp av såkalt eggsortering. Hun bærer nå et barn som kan redde storerbror. Grunnen er at Stortinget oppnevnte en egen nemnd som kan gi fritak fra loven.

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) mener nemdna har fått for stor makt.

- Vi ser at man har lagt seg på en praksis som er relativt liberal. Det blir nødvendig å vurdere nemnda sitt arbeid og endring av loven slik at man bestemmer premissene i Stortinget, sier Ballo til TV 2 Nyhetene.

Nemnda har hittil behandlet fire søknader om eggsortering. Samtlige har fått ja.

- Jo flere tilfeller det er, jo vanskeligere blir det å sette klare grenser, sier leder Johan Henrik Frøstrup, leder i dispenssasjons- og klagenemnda. Han er enig i at Stortinget bør gå løs på bioteknologiloven og endre den i lys av erfaringene dispensasjonsnemnda har høstet på det snaue året den har eksistert.

- Når man gir dispensasjon i Mehmet-saken må man også gi dispensasjon i mer normale saker, sier Frøstrup til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere