*Nettavisen* Nyheter.

- Må redde boligmarkedet

Bransjen ber om ekstraordinære tiltak for å berge et boligmarked i fritt fall.

28.10.08 15:44

Byggingen av nye boliger har falt med 33 prosent, sammenlignet med tredje kvartal i fjor, viser tall fra Byggenæringens Landsforening og Boligprodusentenes Forening.

Neste år ventes det et ytterligere fall i byggingen. Igangsettingen av nye boliger antas å falle fra et nivå på 22.000 - 23.000 boliger i år, til rundt 17.000 - 18.000 boliger i 2009. I toppårene 2005 - 2007 ble det bygget over 30.000 nye boliger årlig i Norge.

LES OGSÅ:ELENDIG BOLIGSALG

Nå ber næringen myndighetene om å ta grep. De frykter 60.000 - 80.000 arbeidsledige i byggerelaterte næringer dersom ikke noe skjer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Boligprodusentenes Forening (Boligprodusentenes Forening)

For boligmarkedet er utsiktene svarte. Det bygges så å si ikke nytt. Boligprodusentenes Forening har ikke registrert så få salg eller inngåtte kontrakter på kjøp av ny bolig siden nittitallet. Indeksen som Boligprodusentenes Forening bruker til å måle salget har falt med 50 prosent på drøyt to år.

Kraftig fall

Også indeksen som måler utviklingen i ordrereserve har stupt. Den er ned vel 30 prosent i samme periode.

- Vi liker ikke denne utviklingen. Det er disse talle som gjør at våre bedrifter må redusere antall ansatte, sa administrerende direktør Sverre A. Larssen fra Byggenæringens Landsforening på pressekonferansen.

Her er noen av tiltakene som de mener er nødvendige for å avhjelpe krisen i nyboligmarkedet:

* Trekk forslaget om økt formuesskatt

* Bedre studentboligfinansiering

* Økte bevilgninger for å få 2000 nye studentboliger

* Mer til omsorgsboliger og utleieboliger

* Styrke bostøtten

Figuren nedenfor viser det dramatiske fallet i byggingen av nye boliger. 3. kvartal i år sammenlignet med samme periode året før, fordelt på region. (Kilde: BNL).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen/BNL)

Totalt bes det om en «pakke» på hele 20 milliarder kroner for hele bygg- og anleggsnæringen. Det vil kunne spare 40.000 arbeidsplasser, hevdes det. Næringen mener videre at Norges Banks rentekutt bør bli kraftigere enn det som er skissert.

- Bankene må låne ut

Sjef i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, mener det er viktig at myndighetene nå gjør nok for å forhindre at konsekvensene av finanskrisen blir større enn enn nødvendig. Noe av det viktigste er å sørge for at redningspakken også får effekt for privatmarkedet. Det betyr at den må være slik at bankene blir mer villige til å låne ut også til private, og ikke bare bedriftene.

MER FRA NETTAVISEN.NO/BOLIG:

Sjokkrente på Island

Flere kastes på gata

- Vi opplever jo nå at folk får høre fra bankene sine at de ikke får lån til ny bolig før de har solgt sin nåværende bolig, sa Jæger.

Selv folk som har fått tilsagn om lån i Husbanken, får ikke lån i sin private bank.

Spekulantenes skyld

Spekulanter må ta en del av skylda for det gebrekkelige markedet for nye boliger. I løpet av de seinere åra har mange nærmest hamstret leiligheter i nye boligprosjekter fordi «alle» har ment at det var sikre investeringer. De betalte en liten sum på forskudd til utbygger, og regnet med å kunne selge videre med stor gevinst når leiligheten sto ferdig et par år senere.

Så begynte boligmarkedet å falle utover høsten i fjor, og det ble full stans i markedet for nye leiligheter. Boligprodusentenes Forening antar at det er hele 10.000 slike leiligheter - kalt «rasalgsleiligheter» - som det må finnes kjøpere til før dette nyboligmarkedet kan stabilisere seg.

En positiv nyhet oppi det hele, er at folk på jakt etter sin første bolig etter hvert kan regne med å finne rimelige leiligheter.

LES OGSÅ: Mange vil rett og slett ikke få lån

- Vi antar at prisene på nye leiligheter vil falle, ja. Hvor mye, er vanskelig å si, sa Jæger på pressekonferansen.

Gratis tjeneste fra Nettavisen:
Sjekk om vi kan kutte boliglånet ditt med minst 5000 kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag