RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Må straffes som fortjent

Sist oppdatert:
For fem år siden ble Ekrem drept. Mannen som nå er fengslet i Norge er dømt for drapet. Se video.

Vukovar (TV 2 Nyhetene): Dedo Nakicevic leter etter en grav med nevøens navn på.

- Jeg vet ikke hvor han er gravlagt. Jeg skulle ønske jeg kunne se graven hans. At han lå her sammen med de andre som forsvarte byen, sier Nevøen til TV 2 Nyhetene.

Se hele saken fra TV 2 Nyhetene her

For fem år siden ble nevøen Ekrem drept. Mannen som er dømt for drapet er Damir Sireta som nå sitter fengslet i Norge og er ettersøkt for krigsforbrytelser.

- Reddet livet mitt
Høsten 1991 angrep den jugoslaviske hæren og serbisk milits byen. Ekrem kjempet i mot, han var familiens helt, og reddet tanta ut av byen og i sikkerhet.

- Ekrem reddet livet mitt. Uten han hadde jeg vært død, sier hun til TV 2 Nyhetene.

Men så ble Ekrem tatt til fange. En dag fikk han ordre om å springe mot en åker. Ifølge tingretten i Vukovar kom orderen fra Damir Sireta.

Ekrem sprang og ble skutt og drept av fem menn. En av dem var Sireta, ifølge dommen fra kroatisk høyesterett. Sireta har hele tiden hevdet sin uskyld, men ble dømt til tolv års fengsel.

- Enhver som er dømt for drap, må straffes som fortjent. Med livstid, mener Nakicevic.

Onkelen ber nå Norge om å utlevere Sireta.

- Selvfølgelig må han bli utlevert til Kroatia. Det må han, sier han.

Må vaske opplysninger
Sireta som nå sitter fengslet i Norge er dømt for krigsforbrytelser i Kroatia, og ble etterlyst internasjonalt for over tre år siden – mens han bodde i Norge. TV 2 fant mannen i telefonkatalogen. Men hvorfor gjorde ikke politiet det?

- Det er det gode spørsmålet i saken. Jeg mener vi har store utfordringer til å vaske de etterlysningene som kommer fra Interpol for å sjekke at vedkommende ikke befinner seg i Norge. Det har jeg tatt opp med både KRIPOS og politidirektøren, sier justisminister Knut Storberget til TV 2 Nyhetene.

Saken justisministeren har kommentert, er nesten identisk med to andre saker der Norge har sagt nei til utlevering til Kroatia.

Lagmannsretten tror rett og slett ikke tror at de to mennene det gjelder er skyldige i de drapene de er dømt for.

- Komplisert
Den ene, Goran, vokste opp midt i krigen. Han var bare 17 år gammel da han i 1993 skal ha slått en mann så helseløs at han døde av skadene to måneder seinere.

Men lagmannsretten i Norge mener det ikke finnes bevis for at Goran er skyldig, og mener dommen smaker av seierherrenes hevn. Goran er nå 30 år og bor nå i Oslo.

Den andre mannen, Milan, bodde i Osijek. I 1991 skal han ha skåret over strupen på en politimann. Han er dømt til 20 års fengsel. Men lagmannsretten i Norge, mener han er uskyldig og Milan, som nå er 60 år, er en fri mann. Han bor i en småby på Østlandet.

KRIPOS etterforsker i dag mange slike saker, der norske domstoler skal ta stilling til om de som er dømt i andre land, virkelig er skyldige og kan sendes tilbake til straff i hjemlandet sitt.

- Det gjør jo disse saken mer kompliserte, sier Storberget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere