RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange kunder hadde tjent på åpenhet

(firsthouse.no)
Sist oppdatert:
Det mener sjefen i First House, Per Høiby.

Siden Sylvi Listhaug (Frp) ble statsråd for en uke siden, har hennes hemmelige kundelister fra tiden i First House, vært i fokus.

Les også: Hva har Sylvi Listhaug å skjule?

- Hva skal til for at du går med på offentliggjøring av Listhaugs kundeliste, Høiby?

- Vi er ikke en part i regjeringens håndtering av kundelistene, men vi har, i samarbeid med Sylvi Listhaug, utarbeidet dem under den klare forutsetning at de var til statsrådens og departementets hjelp når habilitetsspørsmål skal vurderes. Generelt oppfordrer vi alle våre kunder til åpenhet om kundeforhold, men for de av kundene som likevel av forretningsmessige hensyn trenger konfidensialitet, er vi juridisk forpliktet til å følge det, fordi det er kundene som eier kundeforholdet, sier Høiby til Nettavisen.

- Det ville overaske meg
- Hvis listen offentliggjøres uten ditt samtykke, hva vil du si til det?

- Det ville overaske meg og det ville være en inngripen i den privatrettslige sfære og en helt ny og spesiell praksis i norsk forvaltning, svarer Høiby.

- Mange ville tjent på åpenhet
- Hvorfor er det viktig at kundene til Listhaug holdes «hemmelige»?

- Det er ikke vi som eier kundeforholdet, det er det kunden som gjør. Når det er sagt, tror jeg mange som bruker kommunikasjonsbyrå hadde tjent på åpenhet, det hadde fjernet mystikk og feilaktige forestillinger. Derfor oppfordrer vi alle våre kunder til åpenhet om kundeforhold, men for de av kundene som likevel av forretningshensyn trenger konfidensialitet, er vi juridisk forpliktet til å følge det, forklarer Høiby.

Konfidensialitet nødvendig
Høiby mener det er relevant å sammenligne hans bransje med revisorer, advokater, forretningsrådgivere av alle slag:

- Vi arbeider ofte sammen med for eksempel advokater og revisorer om klienter, og da er det viktig at klientene kan stole på at deres behov for konfidensialitet er sikret for alle rådgivere, uavhengig av yrkestittel. Det finnes legitime grunner til at forretningssensitiv informasjon må holdes konfidensiell, sier han.

Les også Kristin Clemets blogg: First House: Hysteri eller hykler

- Enig med Erna
Høiby synes det er positivt at mennesker med bakgrunn fra næringslivet går inn i politikken:

- Jeg er enig med Erna Solberg i at vi ikke kan ha det slik at vi utelukker folk som er omfattet av taushetsplikt i tidligere jobber fra å gå inn i politikken. Jeg mener det er positivt for samfunnet at næringslivsfolk går inn i politikken, og at tidligere politikere begynner i næringslivet. Det bidrar til større innsikt og bedre beslutninger både i politikk og næringsliv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: - Han la frem kundelisten

- Korrekt og ryddig
Høiby har full tillit til Listhaug i hennes nye jobb:

- Det er viktig å minne om det faktum at Sylvi Listhaug har overlevert kundelisten til departementsråden i Landbruksdepartementet, og jeg er overbevist om at vår nye landbruksminister vil håndtere eventuelle interessekonflikter på en korrekt og ryddig måte.

Listhaug: - Kan komme i habilitetsskvis
Nettavisen spurte Listhaug på Slottsplassen 16. oktober om noen av matvarekjedene var på hennes liste.

- Jeg ser at jeg kan komme i habilitetskonflikter og har sendt kundelisten til departementsråden. Så vil lovavdelingen i Justisdepartementet bli koblet på, hvis det skulle oppstå tvil, svarte Listhaug Nettavisen da.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere