RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange positive elementer

(Akademikerne)
Sist oppdatert:
Fagbevegelsen uttrykker skepsis, men ser også lyspunkter i Erna Solberg og Siv Jensens regjeringsplattform.

OSLO (ANB): Mange i fagbevegelsen er negative til den blåblå plattformen, mens andre ser lyspunkter.

- Det snakkes om å myke opp arbeidsmiljøloven. Men dette handler mer om innskjerping og å fjerne ytre grenser i loven, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun er også bekymret for hvordan nye gjennomsnittsberegninger for arbeidstid og overtid vil slå ut.

- Arbeidsgiverne vil få mer styringsrett, mens arbeidstakerne vil få mindre penger, legger hun til.

Rønoldtangen har naturlig nok bitt seg merke i avsnittene om fornyelse av forvaltning og byråkrati. Der sies det blant annet at strukturen i departementene og direktoratene skal gjennomgås med sikte på å forenkle og avbyråkratisere.

Les også: Se hva Siv og Erna vil gjøre i regjering

- Problemet er jo at de har svaret klart for offentlig sektor. Mer privatisering og konkurranseutsetting. Men ansvaret kan de jo ikke privatisere. Erfaringene fra andre land viser at byråkratiet vokser når det offentlige fortsatt skal ha kontroll på bruken av fellesskapets midler, sier hun.

Blandet hos transport
- Regjeringserklæringen inneholder mye positivt på samferdsel, men vi er avventende til hvordan denne satsingen skal organiseres og finansieres. Vi frykter også at sentrale strøk blir prioritert fremfor veier i distriktene, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF).

NTF er positive til at satses mer på infrastruktur enn det som er lagt opp til i Nasjonal Transportplan.

- Vi er derimot skeptiske til hvordan denne økte satsingen skal organiseres. Høyre og Frp sier at de skal opprette et nytt selskap som skal forestå utbygging av infrastruktur. Vi frykter at dette bare bidrar til mer byråkrati. Vi mener Statens Vegvesen håndterer dette godt i dag, sier Hansen.

- Vi er også svært misfornøyd med liberaliseringen av arbeidsmiljøloven som det legges opp til, sier Hansen, som uansett ser fram til en god og konstruktiv dialog med den nye regjeringen.

Positive akademikere
- Det er mange positive elementer i den politiske plattformen som ble lagt frem i går kveld. Dette gjelder særlig områder som utdanning, forskning, næringspolitikk og modernisering av offentlig sektor, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne.

- Endringer i arbeidsmiljølov og pensjon må bety involvering av oss som part, og jeg er trygg på at den kommende regjeringen vil trekke oss inn i arbeidet, sier Aarbakke.

- Arbeidslivspolitikken settes i revers på noen områder, men det er egentlig ingen bombe, sier Unio-leder Anders Folkestad.

- Regjeringen burde strammet til i bruken av midlertidig tilsetting i staten, men bruker i stedet dette til forverringer på andre områder. Dette er sterkt beklagelig, sier Anders Folkestad.

Skjær i sjøen
Også når det gjelder arbeidstid, ser han skjær i sjøen med forverringer for enkelte grupper.

- Forslaget om et arbeidstidsutvalg, kan derimot være fornuftig, mener Folkestad, som også mener det er bra at regjeringen understreker at det skal bygges videre på et velfungerende trepartssamarbeid.

YS-leder Jorunn Berland er også glad for at den påtroppende regjeringen vil videreføre trepartssamarbeidet.

- YS vil bidra med vår kompetanse fra hele arbeidslivsområdet i et konstruktivt samarbeid, sier hun.

Berland understreker at YS ikke deler regjeringens syn på behovet for å myke opp arbeidsmiljøloven, verken når det gjelder arbeidstid eller midlertidige tilsettinger.

- Men når regjeringen inviterer til et arbeidstidsutvalg, er vi selvsagt beredt til å gå inn i dette, sier Jorunn Berland. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere