RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mange vil bli sinte og sure

FORHANDLER: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide under tirsdagens budsjettforhandlinger i Stortinget. Onsdag møter de regjeringspartiene igjen til nye forhandlinger.
FORHANDLER: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide under tirsdagens budsjettforhandlinger i Stortinget. Onsdag møter de regjeringspartiene igjen til nye forhandlinger. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Professor tror mye grums vil ligge igjen etter budsjettforhandlingene.

STORTINGET (Nettavisen): Forhandlingene mellom regjeringen og støttepartiene er nå inne i en kritisk fase, etter at de parlamentariske lederne måtte ta over. Etter over en uke med forhandlinger, har de ikke klart å komme til enighet.

- Det er ikke et spill for galleriet som foregår, det er ekte uenighet i prioriteringene som kommer fram, sier professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, til Nettavisen.

Han påpeker at det reelt sett er store motsetninger mellom de fire partiene, og at mange derfor vil bli skuffet.

- Her vil mange tape på kryss og tvers. Mange vil bli sinte og sure, sier Todal Jenssen.

Onsdag ettermiddag møttes partene på nytt på Stortinget, uten at de kom til enighet.

Les også: - Stor fare for brudd

- Vil svi for alle
- Hvilke partier vil dette svi mest for?

- Sannsynligvis vil det svi for alle, sier professoren.

Han er likevel ganske sikker på at KrF og Venstre vil bli enige med regjeringen.

Professor Anders Todal Jenssen tror det blir budsjettenighet, men at mange vil bli sinte og sure på grunn av resultatet.

- Jeg tror ikke det kommer til å bryte sammen, det kommer til å bli  kompromisser, sier Todal Jenssen, og utdyper:

- Grunnen til det er at det har gått så kort tid siden forrige valg, og da ligger det nok også i kortene at de føler et betydelig ansvar for å føre regjeringen gjennom sitt første egne statsbudsjett, sier han.

- Men KrF og Venstre får mye makt her?

- Klart de har det, fordi det er en fløyregjering. Her er den sittende regjeringen avhengig av å finne et kompromiss med Venstre eller KrF, sier Todal Jenssen.

Les også: Frp-kilder om Venstre-krav: «Galskap»

FORT: Venstre-leder Trine Skei Grande håper forhandlingene går fort. Her er hun på vei inn til onsdagens forhandlingsmøte på Stortinget.

- Forhandle bort Frp-saker
Veien til enighet blir uansett vanskelig, siden det er svært ulike syn som legges på forhandlingsbordet.

- Det er veldig komplekst. Høyre kom best ut i dragkampen mellom Høyre og Fremskrittspartiet i regjeringen. Frp fikk en del harrygoder, som fjerning av campingvognavgiften, som Høyre nok kan synes det er helt greit å forhandle bort for å blidgjøre Venstre. På den andre siden er det nok ting som KrF tar opp, for eksempel barnetillegget for uføretrygdede, som Frp gjerne vil møte KrF på, fordi det er standpunkter som ligger klart nærmere Frp enn Høyre, sier han, og konstaterer:

- Det betyr at her er det konflikter og interesser på kryss og tvers, mellom partiene i regjeringen og mellom regjeringen og støttepartiene, sier han.

Særlig støttepartiene roper nå høyt i mediene om sin misnøye.

- Det virker som om alle her er ute etter å drive litt psykologisk spill. Men det interessante er ikke hva de sier nå, men hvordan de ulike kompromissene blir oppfattet i partiene, sier Todal Jenssen.

MYE PRESSE: Budsjettforhandlingene fortsetter på Stortinget onsdag. Pressen venter på gangen.


Les også: - Forhandlingene vil bli harde

- Mye grums kan ligge igjen
Han sier resultatet vil få stor betydning for senere års forhandlinger.

Fakta: Stridsemner i budsjettet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Barnetillegg: Regjeringen vil innføre standardiserte satser i barnetillegget til uføre, i stedet for dagens behovsprøvde ordning, noe som i realiteten vil bety et kutt. Dette skal innføres fra 2016. KrF mener dette vil gi flere fattige barn. En midlertidig løsning kan være å løfte dette spørsmålet ut av budsjettet.

* Reduserte bilavgifter: Regjeringen vil senke bilavgiftene med 1,3 milliarder kroner. Det rimer dårlig med Venstres krav om et grønt skatteskifte der miljøskadelig atferd skal koste mer, mens miljøriktige valg belønnes med lavere avgifter.

* Formuesskatt: Regjeringen vil redusere formuesskatten ved å senke den samlede skattesatsen fra 1 til 0,75 prosent og samtidig øke bunnfradraget fra 1 million til 1,2 millioner kroner. Venstre ønsker å øke grensen for bunnfradraget til 2 millioner, og skal ha tilbudt å senke skattesatsen til 0,9 prosent. (©NTB)

- Hva som skjer nå har stor betydning for de budsjettene som kommer videre utover. Spørsmålet blir om de er like kompromissvillige neste gang, og det er jeg ikke like sikker på, sier han, og fortsetter:

- Det kan være mye grums som ligger igjen når de møtes igjen om ett år og skal ha nye runder med forhandlinger, sier Todal Jenssen.

Det som er sikkert er at forslaget til statsbudsjett så langt har ført til at regjeringspartiene, og da særlig Frp, har rast på meningsmålingene.

- Så langt kan det tyde på at det har skadet Frp mest, men hvis ikke Venstre får gjennomslag for noe i miljøpolitikken, vil det være et stort problem for dem. Det samme gjelder KrF i deres saker, sier han.

Skei Grande: - Jeg håper det går fort
Onsdag klokken 12.15 møttes de parlamentariske lederne til nye forhandlingsrunder i statsrådsalen på Stortinget.

- Jeg håper dette går fort, men mye gjenstår, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til forhandlingsmøtet.

Skei Grande kom først til møtet.

- Jeg er først ute, fordi jeg er best forberedt, sa hun, og lo.

KrF hadde med seg konfekt, og påpekte at det var for å holde blodsukkeret oppe.

GA OPP: Disse fire ga tirsdag opp forhandlingene om statsbudsjettet, og overlot jobben til de parlamentariske lederne. Fra venstre: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp).

- Vi skal sørge for et budsjett som alle parter kan være fornøyd med, sa Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, som kom til møtet sammen med Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Totalt 12 personer er med på onsdagens forhandlingsmøte, deriblant de finanspolitiske talspersonene som har ledet forhandlingene den siste uken.

Møtet varte i en times tid, og partene skal møtes igjen klokken 20.30 onsdag kveld.

- Det som bekymrer partiene mest
Innen den 20. november må de bli enige.

- De kan velge å bli enige i morgen, eller den 19. eller 20. Det har ikke så stor betydning egentlig, for i utgangspunktet handler det om penger, sier Todal Jenssen, og legger til:

- Det som kanskje bekymrer partiene mest, når de ser hvor landet ligger, så får de behov for å forankre dette i partiorganene sine, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest