RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mangler kontroll

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg mener forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mangler fullstendig kontroll over norske soldaters situasjon.

Søndag gikk hun til frontalangrep på regjeringen, og særlig SVs, tilnærming til krigen i Afghanistan.

- Det verste er at Norges bidrag til Afghanistan har vært avhengig av dagsformen til SV. Jeg vil ikke kritisere det vi stiller med, eller vår aktivitet i Afghanistan som sådan. Men det virker som vi har en regjering som legger så viktige spørsmål inne i forhandlingspotten over seire og tap. Det synes jeg er håpløst, sier Solberg.

SV-leder Kristin Halvorsen sa til NTB lørdag at Norge og ISAF-styrkene må endre strategien i Afghanistan.

- Har en jobb å gjøre
De siste ukene har forsvarsminister Strøm-Erichsen måttet svare for manglende legedekning i Afghanistan. I tillegg avslørte Nettavisen torsdag at norsk sanitetspersonell ble satt til å betjene tunge våpen, noe som strider mot Genève-konvensjonen . Forsvaret har nå endret praksis, og forsvarsdepartementet vil snarest mulig få nye regler på plass for å hindre flere brudd.

Nå sier Erna Solberg at avsløringene vitner om at Strøm-Erichsen mangler kontroll.

- Det betyr at forsvarsministeren har en jobbe å gjøre med å skaffe seg kontroll over hva som faktisk skjer. Det er dette Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal finne svar på, sier Solberg.

Innen torsdag må Strøm Erichsen svare på praksisen med væpnede sanitetspersonell.

Vil la ISAF bestemme
Til tross for kritikken mot regjeringen går ikke Solberg inn for en stor endring av Norges innsats i Afghanistan. Regjeringen gikk tidligere i høst inn for å sende spesialsoldater til Kabul. Det norske bidraget i Afghanistan har ingen formelle geografiske begrensninger, men SV har stått knallhardt på at Norge ikke skal sende soldater til Sør-Afghanistan.

Erna Solberg vil la spørsmålet være opp til ISAF. Hun går også langt i å si at kampene norske soldater var involvert imot Taliban i oktober, kunne vært unngått.

- Jeg mener at alle bånd som legges på nasjonale styrker, minsker muligheten for at Nato klarer å gjøre oppdraget sitt. Det svekker Natos operasjonsevne. Kan hende vi kunne forhindret på et tidligere tidspunkt at vi har fått den uroen som vi har sett nærmere opp til det norske operasjonsområdet, dersom det hadde vært bredere og større styrker med større kraft i sør, sier Solberg.

198214

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere