*Nettavisen* Nyheter.

- Måtte bruke slag og spark

Forsvaret hevder de var nødt til å bruke vold mot sivile afghanere. Nå krever Kristin Halvorsen at saken etterforskes.

21.01.08 16:20

HOTELL PLAZA (Nettavisen): Det er i en masteroppgave i sosiologi ved Universitetet i Oslo det kommer fram at norske soldater har sparket og slått lokale afghanere i 2006, skriver Adresseavisen.

Finansminister Kristin Halvorsen krever at de norske soldatenes vold mot sivilibefolkningen i Afghanistan etterforskes.

- I dag har det kommet fram opplysninger om at norske styrker i Afghanistan står bak brudd på menneskerettigheter og overgrep mot sivilie. Påstandene må etterforskes, sa Halvorsen fra talerstolen på Hotell Plaza i Oslo mandag formiddag.

Nyheten om at norske soldater har sparket og slått lokale afghanere kommer samme dag som SV har seminar om nettopp norsk tilstedeværelse i Afghanistan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Forsvaret: - Vi måtte slå
Oberstløytnant John Inge Øglænd, pressetalsmann ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter (FOHK) på Jåttå, sier til Nettavisen at det lenge har vært kjent for Forsvarets operative ledelse at det skulle komme en rapport om voldsbruk i Forsvaret, men han var ikke kjent med innholdet.

- Dette skjedde på et skytefelt i Mazar-e Sharif. Det er populært å plukke tomhylser og ved denne anledningen begynte folk å springe foran geværløpene. De norske soldatene måtte gripe inn både på grunn av de siviles og sin egen sikkerhet. Og de måtte gjøre det for å passe kjøretøyer, våpen, skarp ammunisjon og radioer på stedet. De ble nedrent på standplass og situasjonen kom ut av kontroll. De måtte bruke fysisk makt i form av slag og spark for å få folk bort, sier Øglænd til Nettavisen.

Hva mener du om at norske soldater tyr til vold overfor sivilibefolkningen? Si din mening nederst i saken.

- Uheldig
Øglænd understreker at det var uheldig at det gikk så langt at det ble nødvendig å bruke vold mot afghanske sivile.

- Nå har vi leid inn sivile vakter som vi bruker under skyteøvelser. Dessuten har vi hatt samtaler med de familiene eller gruppene som samler tomhylser, slik at hver gruppe sender en person for å samle tomhylser etter at vi er ferdig, sier Øglænd.

Øglænd sier at Forsvaret tidligere har støtt på ivrige tomhylsesamlere både i Bosnia og Libanon.

- Det at det ble brukt vold mot sivile afghanere var definitivt ikke noe som ble gjort for sport. Det ble brukt et minimum av fysisk makt, men det var nødvendig å bruke fysisk makt, sier Øglænd.

Lederen for Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen (H), sier til Nettavisen at han ikke er kjent med innholdet i masteroppgaven.

- Jeg må lese hva dette handler om før jeg kan kommentere saken. Men min umiddelbare reaksjon er at dette i første omgang må håndteres av forsvarsledelsen, sier Petersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.