RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Måtte han leve i minst 70 år til!

JUBLILANTEN. Herman Friele fyller 70 år onsdag. Nå sier han, med glimt i øyet, at han vil bli næringsminister.
JUBLILANTEN. Herman Friele fyller 70 år onsdag. Nå sier han, med glimt i øyet, at han vil bli næringsminister. Foto: Emil Weatherhead Breistein
Superlativene sitter løst når Herman Friele blir gratulert med dagen. Selv feirer gjerne 70-åringen med en ministerpost i Ernas regjering.

(BA:no) – Tenk at han blir 70 år, han er en meget distingvert herremann som holder seg godt!

Det sier leder for Bergen Næringsråd, Marit Warncke.

– Liker det ikke
I dag fyller tidligere ordfører i Bergen, kaffekongen Friele, 70 år.

Selv synes ikke jubilanten det er så gjevt å runde de 70.

– Jeg liker ikke å bli 70 år. Det høres så mye ut. Jo eldre man blir, jo mindre liker man det. Når realiteten er der og folk spør hvor gammel jeg er, så hører jeg jo selv hva jeg svarer. Og da tenker jeg at det er litt mye det, sier Friele og ler.

På lørdag feirer den ferske 70-åringen med familie og gode venner.

– Vi blir rundt seksti personer. Familien og de rundt meg synes nok det er kjekkere enn jeg gjør, sier Friele.

Også på Kaffehuset Friele, hvor 70-åringen jobber som styreleder, blir det feiring. Der skal sjefen sjøl markeres ved lunsjtider i dag.

I følge administrerende direktør Olav Munch er Friele en synlig og godt likt mann i bedriften.

– Herman er en meget engasjert og entusiastisk mann med en enorm lidenskap for god kaffe. Han er utrolig flink til å ta vare på sine ansatte, og han har tatt Kaffehuset til det det er i dag, sier Munch til BA.

Arbeidsplassen han styrer har 200 ansatte, hvorav 100 av dem holder til på Midtun. I fjor omsatte Kaffehuset for 950 millioner kroner.

– Herman er en aktiv styreleder med enormt mye energi. Han er utrolig sprek for alderen, og jeg tror han kommer til å holde koken i mange år fremover, smiler Munch.

Hjertelige gratulasjoner
I et åpenhjertig intervju med BA på julaften i fjor, kommenterte Friele sin forestående 70-årsdag på følgende måte:

– Da jeg var ung sa min mor at «far liker ikke å bli eldre» og det synes jeg var så fjollete. Men nå er jeg jo der selv! Jeg er en sånn «late comer» som begynner å blomstre i eldre alder.

I 2003 kom han som en virvelvind inn i bergensk politikk da han ble lansert som Høyres ordførerkandidat med sitatet: «Eg har ikkje peiling på politikk!»

– Herman var en ordfører Bergen aldri vil glemme. Jeg vil gratulere han på det varmeste. Han er et flott menneske som jeg setter umåtelig stor pris på, og som jeg er stolt for å kunne si tilhører Høyre. Måtte han leve i minst 70 år til, sprudler nåværende ordfører Trude Drevland.

Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) var byrådsleder i Bergen frem til Friele og de borgerlige partiene vant valget i 2003.

Også hun har bare positive ord å si om Friele.

– Jeg ønsker å gratulere han så masse med 70-årsdagen. Jeg er imponert over at han holder seg så godt. Han er en hyggelig nabo, og vi deler et sterkt engasjement for Bergen, sier statsråden.

Heller ikke Marit Warncke sparer på kruttet når hun blir bedt om å gratulere Friele med dagen:

– Friele satt Bergen flott på kartet da han var ordfører. Han er en gentleman som alltid stråler og sprer positiv energi. Man blir alltid oppløftet av å treffe Friele!

Ønsker ministerpost
Friele har ingen planer om å leve late dager som 70-åring. Han har allerede realisert drømmen om å bli kaffebonde i Brasil.

– Det er jeg, som medeier på to kaffefarmer. Men jeg skal bli næringsminister når de borgerlige vinner valget, proklamerer kaffekongen og ler, før han legger til:

– Jeg mangler bare at Erna ringer, og det kan jo tenkes at hun ringer noen andre. Men jeg sier det litt humoristisk, med glimt i øyet altså, sier Friele.

– Mener du det ikke seriøst?

– Jo, det er 50 prosent seriøst. Jeg synes det er riktig at ethvert departement er bekledd med fagfolk.

– Hadde du gjort en god jobb som næringsminister?

– Ja.

– Tror du Erna ringer?

– Nei, svarer Friele.

Hvem som skal sitte i en eventuell borgerlig regjering, vil Erna Solberg ikke svare BA på, men hun ofrer gjerne litt tid midt i valgkampen for å gratulere Herman Friele.

– Gratulerer så mye med dagen, og 70 år med glimt i øyet og stor sjarm. Jeg håper du får en virkelig fin feiring. Tusen takk for alt du har gjort for Bergen og Høyre, sier Solberg.

Denne saken er levert av BA.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere