RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Min rådgiver la fram sin kundeliste

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Bård Vegar Solhjell hentet selv en rådgiver fra PR-bransjen. Nå ber han Erna Solberg sørge for mer åpenhet.

OSLO (Nettavisen): SV-nestleder Bård Vegar Solhjell mener statsminister Erna Solberg enkelt kan rydde bort tvilen rundt PR-rådgivere i regjeringsapparatet. Han viser til egne erfaringer da SV hentet Ketil Raknes fra Burson-Marsteller.

Les også: - Mange kunder hadde tjent på åpenhet

- Hvis statsminister Erna Solberg gjør det klart at hun mener statsråder og statssekretærer bør være åpne om sine tidligere kunder som PR-rådgivere, tror jeg tidligere arbeidsgivere raskt ville se at dette kan løses og at man fritar de det gjelder for taushetsplikten. Jeg tror dette ville vært en lettelse for de det gjelder, og det er vanskelig å forstå hvorfor det skal være et problem å oppgi hvem du har jobbet for tidligere, sier Solhjell til Nettavisen.

Fra sin tid i den rødgrønne regjeringen husker han diskusjonen rundt rådgiver Ketil Raknes, som ble hentet til SV fra jobben i Burson-Marsteller i 2009 og som ble med som rådgiver da Solhjell overtok Miljøverndepartementet.

Hentet rådgiver fra Burson-Marsteller
Ifølge Solhjell la Raknes fram hele sin kundeliste, selv om også han hadde en kontrakt med Burson-Marsteller om taushetsplikt.

- Jeg gikk selv gjennom hans kundeliste, og det var én kunde, kampflyprodusenten JAS Gripen, vi så kunne bli et tema. Han ble holdt borte fra den saken, og jeg var opptatt av at folk skulle få vite om dette, og vi var forberedt på å offentliggjøre det dersom det ble krav om det. Men han var politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, og det kom ikke noe slikt krav, forteller Solhjell til Nettavisen.

Brev til Erna
Solhjell har i et brev til statsminister Erna Solberg (H) bedt henne om å sørge for offentliggjøring av de tidligere kundelistene til nye statsråder og statssekretærer som kommer fra PR- eller lobbybransjen.

Les også: Kolberg vil ha Listhaug-lov

Holder tett
Solberg-regjeringen har den første statsråden som kommer direkte fra PR-bransjen, nemlig landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), som kom fra jobben som partner og rådgiver i First House. Hun har så langt ikke vært villig til å fortelle hvem hun har hatt oppdrag for som PR-rådgiver.

Flere andre sentrale personer i regjeringsapparatet har sin bakgrunn fra samme bransje. Julie Brodtkorb, statssekretær på Statsministerens kontor, kom fra jobben som administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået JKL Oslo.

Mener åpenhet er viktig
Solhjell mener åpenhet er viktig for at regjeringen skal kunne styre basert på tillit og åpenhet.

Vil helst ha lov
SV har i flere omganger tatt til orde for mer åpenhet når lobbyister og PR-rådgivere beveger seg inn i politikken.

- Det beste hadde vært om det fantes en lov og klare regler for dette, et krav om at man må oppgi sin taushetsplikt. Men nå bør regjeringen selv ta initiativ til å etablere en praksis der statsråder og statssekretærer ber sine tidligere oppdragsgivere om å bli fritatt fra taushetsplikten.

Les også: - Hva har Sylvi Listhaug å skjule?

Her er Solhjells brev til statsministeren

«Til Erna Solberg

Dei siste dagane har det vore diskusjon rundt regjeringsmedlemmer med bakgrunn i kommersielle PR- og lobbyselskap. Vi har sett at det blir lagt opp til ei ordning der den administrativt ansvarlege, som departementsråden eller regjeringsråden, vil få innsyn i kundelister, men at det ikkje vil vere mogleg for andre å vite kven som har hatt eit kommersielt kundeforhold til den politiske leiinga i departementa.

SV meiner det er av offentleg interesse å vite kven ein statsråd eller ein statssekretær tidlegare har hatt som kunde gjennom PR- eller lobbyverksemd. Dette er viktig for at regjeringa skal kunne styre basert på tillit og openheit. Eg vil difor be statsministeren om å sørge for offentleggjering av dei tidlegare kundelistene til nye statsrådar og statssekretærar som kjem frå PR- eller lobbybransjen.

Venleg helsing

Bård Vegar Solhjell

Sosialistisk Venstreparti»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere