*Nettavisen* Nyheter.

- Min tøffeste uke i politikken

Etter en tøff uke som leder for katastrofehåndteringen hjemme i Norge, reiste utenriksminister Jan Petersen i natt til Sørøst-Asia for å se flomkatastrofens omfang med egne øyne.

05.01.05 12:42

Petersen sier til TV 2 Nyhetene at tida som har gått etter katastrofen er den tøffeste i hele hans politiske karriere.

- Det er klart det har vært en tøff uke, den tøffeste uken jeg har hatt i politikken, sa Petersen ved avreise.

Fra Gardermoen
Petersen ankom Oslo lufthavn Gardermoen i natt, 10 dager etter at katastrofen skjedde. Han har måttet håndtere kritikk mot UDs håndtering av nordmenn i katastrofeområdene, rotet med savnetlisten og for at han ikke dro ned til katastrofeområdene tidligere.

Petersen sier han ikke har reist tidligere fordi han ville delta tett på ledelsen av arbeidet etter katastrofen.

- Nå har tiden kommet for å bla om og se ute hva som har skjedd, sier han.

Til Indonesia og Thailand
Utenriksministeren skal delta på en stor giverlandskonferanse i FN-regi i Jakarta i Indonesia torsdag. Han skal videre besøke Phuket og Bangkok i Thailand.

- Der vil jeg gjerne se områdene, se gjenoppbyggingsbehovet og snakke med nordmenn, sier utenriksministeren.

Møter pårørende
Ifølge Utenriksdepartementet skal Petersen raskt videre fra Jakarta til Phuket, der han vil oppholde seg hele fredag 7. januar for å møte pårørende, lokale myndigheter, norsk hjelpepersonell og skaffe seg et et inntrykk av de områdene som er rammet av ødeleggelsene.

Lørdag 8. januar reiser utenriksministeren til Bangkok for møter med thailandske myndigheter og de nordmenn som har hjulpet til under katastrofen.

Til Singapore
9. januar legges det opp til at han følger et av hjelpetransportflyene fra Singapore til Aceh-provinsen i Indonesia, for å få førstehåndsinformasjon om ødeleggelsene og hjelpearbeidet der.

Ifølge Utenriksdepartementet skal utenriksministeren og utviklingsministeren besøke Sri Lanka på et senere tidspunkt. Utviklingsministeren vil 11. januar 2005 delta på et givermøte i Genève om flodbølgekatastrofen.

Gabrielsen overtar
Regjeringen besluttet 3. januar at koordineringen av den statlige innsatsen i forbindelse med naturkatastrofen i Asia overføres fra Utenriksdepartementet til Helse- og omsorgsdepartementet. Dermed er det fra nå av statsråd Ansgar Gabrielsen som leder katastrofehåndteringen i regjeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.