RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mistet all troverdighet

Foto: Henning Aaset / NA24
Sist oppdatert:
Frps Jan Arild Ellingsen mener justisministeren har ført Stortinget bak lyset. Nå vil han ha kontroll- og konstitusjonskomiteen på banen.

- Når det nå viser seg at statsråden har vært i møte med Riksadvokaten og diskutert Munch-forhandlinger, har han mistet all troverdighet. Jeg vil i kveld ta kontakt med Kontroll- og konstitusjonskomiteen for å høre om dette er en sak for dem, sier Frps justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, til Nettavisen mandag kveld.

Mandag innrømmet justisminister Knut Storberget overfor Nettavisen at han har snakket med Riksadvokaten om Munch-forhandlinger. Det skjer fire måneder etter at blant andre Jan Arild Ellingsen spurte justisministeren om han kjente til forhandlinger mellom påtalemyndigheten og kriminelle i forbindelse med tilbakeleveringen av Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna».

Utdraget fra justisministerens svar i september

Jeg vil på generelt grunnlag påpeke at behandlingen av anmeldelser, etterforskning og spørsmål om straffeforfølgning er påtalemyndighetens ansvar. Den øverste daglige leder av påtalemyndigheten er riksadvokaten, og han er i sin embetsutøvelse i enkeltsaker ikke underlagt Justisdepartementet ved statsråden.

Følgelig er jeg ikke gjort kjent med om det har vært forhandlinger mellom politiet og kriminelle miljøer i forbindelse med beslag av Munch-maleriene "Skrik" og "Madonna".

Du kan lese hele svaret her.

Den gang svarte ministeren at dette var påtalemyndighetens ansvar og at han «følgelig ikke er gjort kjent med om det har vært forhandlinger¿» (les utfyllende svartekst i boksen til høyre).

- Møter med riksadvokaten
- Ja, vi hadde møter med Riksadvokaten og påtalemyndigheten om saken, sa Knut Storberget til Nettavisen mandag.

- Vi ville forsikre oss om at det ikke var inngått noen avtaler om soningforhold eller som begrenser domstolens adgang til å straffe de involverte, sa Storberget.

Storberget står ved at han likevel ikke kjenner til at det har vært forhandlinger. Les egen sak.

- Hvor mye retorikk og finjuss skal det være. Når han har vært i samtaler med Riksadvokaten angående forhandlinger, så har han vært involvert. Han har ført Stortinget bak lyset. Nå er det på tide at Storberget kommer til Stortinget og snakker om dette, sier Ellingsen.

- Totalt uten troverdighet
Etter avsløringene søndag, har Storberget litt etter litt kommet med informasjon i saken. Søndag kveld innrømmet han at han ikke kunne utelukke at det fantes en avtale. Mandag innrømmet han å ha vært i samtaler med Riksadvokaten om emnet.

- Nå blir han presset fra skanse til skanse, og da kommer han med innrømmelser. Etter dagens utvikling fremstår han totalt uten troverdighet, mener Ellingsen.

Også Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, reagerer på Storbergets innrømmelse.

- Dette er helt nytt. Storberget har ikke informert om dette tidligere. Spørsmålet nå er om han har gitt generelle signaler overfor riksadvokaten om hva som er lovlig metodebruk, sier Dahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere