RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå må Ap gi seg

Sist oppdatert:
En muslimsk SV-topp ber Ap-folk stoppe Bjarne Håkon Hanssens nye tiltak mot tvangsekteskap.

- Vi er lei av å bli oppfattet som Jesus som skal frelse verden alene, sier stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) til Nettavisen.

Mens SV ennå forsøker å komme seg til hektene etter det sviende nederlaget om soldater til Afghanistan, er diskusjonen om en ny konfliktsak i full gang i regjeringen.

Les også: Karita vil tvinge SV i kne

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) la i forrige uke fram et forslag om å endre loven for å bekjempe tvangsekteskap. Det nye forslaget åpner for at en person må ha jobbet eller tatt utdanning i Norge i fem år etter avsluttet grunnskole for å kunne inngå ekteskap med en borger fra et ikke-EØS-land.

- Ap må gi seg
Nå er SV lut lei av å spise kameler i regjeringen.

- SV er ett av de tre partiene i regjeringen. De to andre får ta sin del, spesielt Ap. Ett enstemmig Oslo Ap har vedtatt at de går imot både en aldersgrense ved familiegjenforening og krav om tilknytning. Der må det jammen smerte like mye som hos oss, sier Chaudhry.

- Frykter du nederlag i denne saken?

- Jeg opplever som om det er helt åpent. SV og det største lokallaget i Ap, Oslo Ap, er helt enige. Nå må de komme ut og gjøre sin del av jobben, sier Chaudhry, som er vararepresentant på Stortinget fram til april.

Chaudhry er også fraksjonsleder i SVs bystyregruppe i Oslo.

Frykter et delt Norge
Den muslimske topp-politikeren sier at SV er motstander av Hanssens forslag fordi partiet mener at tiltaket vil dele det norske samfunnet i to.

- Vi vil gå en hvit del, og en svart del. Den hvite delen kan gifte seg og realisere det de vil når de er 18 år. Vi kan ikke dele Norge på langs etter kulturelle og religiøse grenser, sier Chaudhry.

- Hvilke tiltak kan da være effektive for å hindre tvangsekteskap?

- Jeg blir matt av slike spørsmål. Det er innført mange tiltak som bohjelp i krisesituasjoner, intervju om ektefelle ved ambassadene og krav om forsørgelsesevne ved henteekteskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere