- Når sluttet du å slå din kone?

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Klokken var 16.17 og pressekonferansen definitivt på hell da Røkke slo tilbake mot Nettavisen. Her er Sirkus Røkke - minutt for minutt.

23.04.09 07:00

GRÜNERLØKKA (Nettavisen): Klokka 13.30 onsdag - en halvtime før pressekonferansen med Aker-eier Kjell Inge Røkke skal starte, er allerede et 70-talls pressefolk på plass i og utenfor selskapslokalet Månefisken. Over 10 tv-kameraer står på stativ bak i lokalet og venter på hovedpersonen. På storskjerm over scenen ruller fargerike bilder av Aker-produkter.

Kjell Inge Røkke slo tilbake mot Nettavisen da han ikke likte spørsmålet.

14.05: Røkkes bil ankommer Månefisken, men mannen selv er ikke å se. Pressen stormer inn i Månefisken, der er han heller ikke. Og pressen springer ut igjen.

14.15: Konserndirektør Geir Arne Drangeid går opp på podiet og erklærer at Røkke kommer snart. Han ber folk om å sette seg ned. Nå er det et hundretalls journalister, fotografer, kommentatorer og andre i lokalet.

14.19: Røkke kommer inn døra og går opp på podiet. - Hvis dere setter dere nå, så kan jeg snakke. Det kan gå lang tid til det skjer, sier Røkke med henvisning til fotografene som nå begynner å gjøre jobben sin.

Røkke virker først nervøs og nesten kortpustet. Han sier at han skulle vært disse siste dagene og ukene foruten. At kritikken og mediedekningen er på grensen av hva han tåler fysisk og mentalt. Men at han etter «fattig evne» skal forsøke å forklare hvorfor de omstridte Aker-transaksjonene er riktige for selskapet. Han begynner med statens kjøp av en eierandel i Aker Solutions via Aker Holding og sier at staten gikk inn med cirka 5 milliarder sommeren 2007, mens han selv gikk inn med 12 milliarder.

- Mitt alternativ var å selge i markedet. Det er et kinesisk ordtak om sier at man skal være forsiktig med å ønske seg noe, for du kan risikere å få det. Og et annet ordtak som sier at veien til helvete er brulagt med gode intensjoner, sier Røkke.

Røkke er i Power Point-modus. Her er Akers historie. Dette er Aker. Aktivt industrielt eierskap. Aker har 88 prosent egenkapital. Han forteller om rigger, krill i sørishavet og karbonfangst. Mer energi. - Vi kommer til å bruke mer energi i framtida, ikke mindre, sier Røkke. Og hvor fins energien, jo på dypere vann.

Klokken er blitt 14.30.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

1882

Røkke forteller om et nytt ankerhåndteringsskip som gjør tre skips arbeid. One ship - one trip. Skipet skal spare en oljerigg for 150-200 millioner kroner per år, om riggen skal flyttes fem ganger. På Subsea kan Aker Solutions bli ledende i verden, sier Røkke.

- Man tjener ikke penger på å produsere jetmotorer til fly, man tjener penger på vedlikehold, sier Røkke. Det er optimalisering av brønnflyt som er tingen. Aker Solutions skal «bundle» dette og selge det på en ny måte. Fra hardwaresalg til lifecycle-tjenestesalg, for å bruke Røkkes egen terminologi.

14.41: Røkke har blitt varm i trøya og fremstår mer trygg på podiet

- Så dette med skip. Og nå håper jeg dere kjeder dere noe helt jævlig. Jeg så provosert over at noen har brukt et ord om dette som begynner på s, sier Røkke. Er det søppel han tenker på?

14.43: Teknologidirektør Erik Norbom i Aker Oilfield Services foredrar i sju minutter om hva det er mulig å få til på havets bunn.

14.50: Røkke gjør rede for Aker-transaksjonen og konstaterer raskt at folk har ment at han er konk «mange ganger etter at jeg kom til Norge». Men Aker har 4,7 milliarder i kontanter sier Røkke. - Jeg sliter med å forstå analysene i avisene. Ved slutten av året vil de nye skipene tjene 3,5 til 4 millioner kroner netto om dagen. De vil generere kapital. Fire milliarder kroner i kontanter er det laveste punktet vi vil være på. Kritikerne våre må bevise hvor vi tar feil. Spesielt den rosa avisen, sa Røkke med adresse til Dagens Næringsliv.

15.03: Røkke sier han ikke rørte forhandlingene om en aksjonæravtale for Aker Holding, der staten er medeier. De lå ikke hans hode eller hjerte nær. Men den skulle være så enkel og klar at «selv en fisker fra Molde kan skjønne den». Han redegjør for strategien rundt Aker-transaksjonene. Han slår fast at Aker Oilfield Services utgjør 80 prosent av transaksjonen og forteller at prosessen rundt salget startet i november 2007.

15.08: Røkke er kommet til staten. Han forteller at på et eiermøte i Aker Holding 13. mars i år så ville ikke staten bli informert om transaksjonene. Så snakker han om styremøtet i selskapet 30. mars og sier at gjennomgangen av transaksjonene var grundig og god. Svenskene ville ha gjennomgang av dem. - I dag har jeg snakket med alle som var på det styremøtet. Ingen av dem kjenner seg igjen i det statens representant sier om det som skjedde, sier Røkke.

15.11: Røkke sier han lider av granatsjokk og er paralysert. Næringsminister Sylvia Brustad blir parodiert. «Je er forbanna,» hermer Røkke. - Skal du ha takst på et hus, så må du ha nøkkel til døra, sier Røkke. Han sier at da Brustad endelig tok kontakt så hadde ikke «je» tid til å høre på ham. Han beskylder næringsministeren for å tilpasse seg mediene - uten å ta hensyn til fakta. Han sier han føler seg uthengt som både Snåsamannen og Don Corleone, at han enten har utenomjordiske evner eller truer til seg det han vil ved å sette pistolen mot hodet på noen. Han bruker et bilde. Et nabolag skal reparere en gammel buss. Den blir reparert og nabolaget skal på tur om noen dager Men noen i nabolaget har en snikende følelse av at bremsene er dårlige. De går likevel om bord i bussen. Ferden ender i grøfta. Og denne ene i nabolaget (les: staten) har altså ikke sagt ifra.

- Skal jeg selge disse selskapene for å bevise at jeg har rett? Det er ikke en trussel. Men nå er vi malt opp i et hjørne, sier Røkke.

15.19: Røkke har regjert på Månefisken i nøyaktig en time. - Jeg har vondt i magen. Dette er kjipt. Jeg har knapt sovet. Det handler om min egen psyke. Nå skal dere få se en collage, sier Røkke og setter seg ned i salen. Deretter ruller en fem minutter lang nyhetscollage over skjermen. Her er NRK, TV 2 og avisoverskrifter. Brustad snakker, Berit Kjøll snakker og der er jaggu også Nettavisens egen Gunnar Stavrum - blant mange.

15.24: Røkke er på scenen igjen. - Jeg har prøvd å gå mine egne veier og å være meg selv. Er jeg harry, så kan jeg leve med det. Men dere angriper meg og alle disse rammes, sier Røkke og henviser til de ansatte i Aker-systemene.

Han slipper en bombe:

- Dette umuliggjør for meg å fortsette. Jeg er tatt av banen. Jeg kommer til å bli en annen eier enn det jeg har vært, sier Røkke.

15.28: På en Power Point er overskriften «Familien Røkkes stiftelse». - Yte, nyte og dele, sier Røkke. Han innrømmer at han har bygd litt stort og etter noens mening for prangende. Han forteller at han og kona ville gi bort 80 prosent av formuen til en allmennyttig stiftelse. - Planene var at pengene skulle gå til de som sitter øverst ved bordet intellektuelt og nederst ved bordet økonomisk, sier Røkke. Han ville begynne med 50 studenter i året og sørge for støtte til femårige utdanningsløp til en pris av 4-500.000 kroner stykket.

- Dette har ingenting med ideologisk holdning eller noe parti å gjøre. Men jeg ville gjerne gi fra meg en million kroner om dagen fra den dagen jeg fylte 50 år. Jeg er ikke like giret nå.

15.38: Røkke erklærer at han er «ferdig». Pressen slipper til. Hva han føler? - Jeg trenger ikke å utdype det, sier Røkke. Har du like stort tillit hos det norske folk? - Nei, det tror jeg ikke, sier Røkke. Han snakker om å informere en eier (les: staten) som ikke vil bli informert. Han sier at det er sterkt overdrevet at han har gode politiske kontakter, men at eierskapet hans er tuftet på den gode relasjonen til de ansattes representanter i selskapsstyrene. Heihei! gjøgler han til en journalist som han først ikke fant i mengden.

15.55: Pressen spør hvorfor det gikk galt med Aker-transaksjonene. Røkke svarer at det er lettere å lære kenguruer i Australia passgang enn å tilfredsstille de norske kritikerne hans. Cast of characters, kaller ham dem, de som har gitt ham samme type kritikk i lang tid. Og han ser mange av dem på Månefisken i dag. Han vedgår at når han tror han har rett, så vil han ikke gi seg heller. Han innrømmer at han er nervøs og ukomfortabel. At han blir brukt som et produkt i mediene.

Han vil ikke gjøre om på transaksjonene og begrunner det med at mange aksjonærer i både Aker og Aker Solutions vil rammes av det. - Transaksjonene er gjort. Avtalene er inngått og de er bindende, sier Røkke.

Han sier han tror at hans eget omdømme er skadet nå og at det er det for «evig tid».

16.13: Hva skal Røkke gjøre nå? undrer pressen. - Det vet jeg ikke selv, sier han.

16.17: - Jeg begynner å bli lei, sier Røkke. Nettavisen spør ham om han vurderer å trekke seg tilbake og ikke lenger være en aktiv eier. Røkke sier at han ikke vet. Nettavisen spør han om hva han syns om påstandene fra stortingspolitikere om at statens kjøp sommeren 2007 var en slags vennetjeneste for at han støttet Arbeiderpartiet.

- Når sluttet du å slå din kone? Disse påstandene, skal jeg svare på dem? Vennetjeneste. Vi investerte 12 milliarder kroner, staten investerte fem. Vi hadde alternativet å selge og frigjøre 12 milliarder, men vi investerte 12 milliarder. Hvordan kan det bli en vennetjeneste, at vi har fått noe? sier Røkke - og sukker oppgitt.

16.26: Røkke sier han fortsatt vil stemme rødgrønt. Det er en retning han hadde tro på før og har tro på nå, sier han. Har han noen ord til Kjøll? - Jeg beklager situasjonen vi er kommet opp i, svarer han.

16.33: Røkke sier at Aker har tatt opp med Oslo Børs at det blir spredd feil opplysninger om selskapene og at de misvisende opplysningene stadig blir gjentatt. Hva det skal bli av stiftelsen, det vet ikke Røkke. - Jeg vet ikke hvilket svar jeg får fra Skattedirektoratet. Om jeg må ta opp et lån på to-tre milliarder kroner for å gi fra meg 80 prosent av formuen min, så sier det jo seg selv, svarer Røkke. Hvorfor ser du ikke Molde spille fotballkamper? undrer en journalist. - Det er ene og alene på grunn av norsk presse, svarer Røkke. Han sier han ikke vil bøye av i saken, uansett støy. Men om det skulle vise seg at noe er feil, så vil han innrømme feilen og rette den opp.

Så forlater han salen, med en hale av fotografer etter seg. Utenfor lokalet må han stanse og får plukket av seg mikrofonen han har glemt.

16.40: Røkke setter seg bak rattet i bilen sin og kjører bort fra fotografene som omringer ham. Forestillingen er over etter to timer og 21 minutter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.