- Navarsete ble nærmest mobbet ut som partileder av media

Foto: (Senterpartiet)

Fylkesleder mener kritikken er medieskapt.

11.01.14 18:50

(Avisa Nordland) Partileder Liv Signe Navarsete i Sp ber partiet kalle inn til ekstraordinært landsmøte og sier hun er innstilt på å trekke seg som leder av Senterpartiet. Det kunngjorde hun på Senterkonferansen på Kongsberg lørdag.

Nå tar fylkesleder Ola Smeplass i Nordland Sp et oppgjør med media.

- Jeg har engasjert meg på hennes side i den kampen jeg mener er medieskapt. Hun har vært en god leder, og dersom hun kaster inn håndkledet nå, er det på grunn av det voldsomme presset mot henne. Hun har ikke gjort feil, men dette skjer etter press fra media, sier han til an.no.

Tunell

Liv Signe Navarsete har i det siste fått kritikk i media på grunn av en veitrase i Lærdal. Ifølge NRK Dagsnytt ringte Liv Signe Navarsete Bård Vegar Solhjell da E16-traseen skulle legges 300 meter fra huset hennes. Hun skal ha fått det som hun ville. Dette skal ha skjedd rett før den forrige regjeringen gikk av.

Ifølge VG ville hun ha den nye Europavei-traseen gjennom Lærdal lagt i tunell - framfor 300 meter fra hennes og varaordfører-ektemann Lars Petter Nesses hus i bygda.

Ola Smeplass mener dette er mobbing av media.

- Denne veisaken i Lærdal er en form for mobbing. Alle jurister sier at den er helt uten innhold. Navarsete har ikke noe å tjene på det, men i media ble det framstilt som en luguber sak. Saken viser hvor mye makt media. De kan få avsatt parrtiledere, sier Smeplass.

Foto: Kirsti Kringstad (Avisa Nordland)

Mobbet ut

- Liv Signe Navarsete er nærmest blitt mobbet ut som partileder av media. Hun har bred støtte internt. Det er bare ni måneder siden hun ble gjenvalgt enstemmig, men det har selvfølgelig vært andre ønsker om partiledere, legger Smeplass til.

- Hvem kan ta over for henne, dersom hun må gå?

- Det vil jeg ikke spekulere i, men den eneste som ikke har sagt seg uvillig er Trygve Slagsvold Vedum. Men dette er det valgkomiteen som skal si noe om. Og det handler ikke kun om ny partileder. Det handler om hele lederkabalen og et nytt lederteam.

- Ble du overrasket over utspillet til Navarsete?

- Jeg har skjønt at presset ble så stort, derfor overrasker det meg ikke. Men jeg kunne ønske at gemyttene i media roet seg, slik at vi fikk gjort dette i 2015. Men det finnes grenser for hva en person kan tåle, svarer Smeplass.

Sentermøte

Lørdag formiddag talte Navarsete under Senterkonferansen.

– Mange er slitne av at oppmerksomheten bare er rettet mot personstrid, indre uro og støy. Det er partilederen også. Jeg mener jeg nå best tar ansvar ved å råde partiet til å kalle inn til ekstraordinært landsmøte, sa Navarsete da hun talte til partiarrangementet Senterkonferansen på Kongsberg lørdag.

– I dette ligger det at jeg er innstilt på å gi stafettpinnen videre til den som landsmøtet mener er best egnet til å overta, sa hun ifølge ANB-NTB.

Uttalelsen er en klar beskjed om at hun vil gå av som partileder, hvis det er det partiet ønsker og gir uttrykk for gjennom valg på et ekstraordinært landsmøte.

Navarsete var klar på at landsmøtet må få stå helt fritt til å velge den partiledelsen som er best egnet – «både leder og nestledere», presiserte hun. Talen er i realiteten det første tydelige svaret hun har gitt på hvordan hun vil håndtere tillitskrisen i partiledelsen. Det er også tydelig at hun ber partifellene se på om partiet har de nestlederne det trenger.

Ola Borten Moe er minst like omstridt som Navarsete selv og har i lengre tid ligget i dårlig skjult konflikt med partilederen.

Trygve Slagsvold Vedum seiler dermed opp som en åpenbar hovedkandidat til å ta over ledervervet, ikke fordi han er relativt uomstridt, men også fordi de forskjellige partifløyene har dårlig tid til å bygge opp og fremme ukjente kandidater.

Også Marit Arnstad er en åpenbar kandidat til å tre inn i partiledelsen.

Krisemøte tirsdag

– Jeg kommer til å legge fram mitt råd på et sentralstyremøte som jeg vil kalle inn til på tirsdag. Jeg vil selvsagt etter beste evne lede partiet videre fram til en ny ledelse er på plass, sa Navarsete.

– Jeg er overbevist, etter å ha tenkt vel og lenge, om at dette er det beste rådet jeg kan gi, slik situasjonen er nå, avsluttet Navarsete.

Ifølge vedtektene må det et flertall til i enten sentralstyret eller landsstyret for at det skal kunne innkalles til ekstraordinært landsmøte. Landsmøtet kan avholdes tidligst tre måneder etter at delegatene er innkalt.

Navarsete var selv ikke tilgjengelig på telefon etter talen.

– Borten Moe må også trekke seg

Per Olaf Lundteigen sier at Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe også må gå av når Liv Signe Navarsete nå er innstilt på å trekke seg som partileder.

– Det er synd at hun velger å gi seg. Det må føre til at Ola Borten Moe også gir seg, sier stortingsrepresentanten til Nationen.

Lundteigen mener alle de tre i partiledelsen må stille sine plasser til disposisjon, men åpner for at nestleder Trygve Slagsvold Vedum kan bli med videre.

– Trygve står i en annen posisjon enn Ola. Det er det ulike verdisynet mellom Ola og Liv Signe som har skapt mye av sløvheten i Sps politiske standpunkter, som vi ikke kan ha med oss videre, sier Sp-veteranen.

Ola Borten Moe sier til VG at han ikke er kandidat til å overta som partileder, men at han vil fortsette som nestleder. Borten Moe mener at Trygve Slagsvold Vedum bør overta som partileder.

– Jeg er ikke lederkandidat

Ola Borten Moe sier at han ikke er kandidat til å overta som leder av Senterpartiet, men at han vil fortsette som nestleder.

Borten Moe mener at den andre nestlederen i partiet, Trygve Slagsvold Vedum, bør overta som partileder.

– Lederspørsmålet er langt på vei avgjort, det må bli Trygve, sier Borten Moe til VG.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.