- Nei, AUF har ikke brutt loven

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

AUF-lederen raser mot Mette Hanekamhaugs frontalangrep.

10.05.13 15:25

Stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) har gått til frontalangrep på AUF, og antyder at ungdomspartiet kan ha brutt loven. AUF-lederen avviser blankt at de har brutt norsk lov.

Stridens kjerne er en løpeseddel som AUF har utgitt i forbindelse med valgkampen. Hanekamhaug mener løpeseddelen er usmakelig, og sier AUF denne gangen har gått for langt i sin skremselspropaganda.

På løpeseddelen heter det blant annet følgende om Høyre og Frps skolepolitikk: «Egne flinkisklasser og taperklasser», «Elever må betale mer selv», «Mer konkurranse mellom elevene og gullmedaljer kun til de flinkeste», «Slitne skolebygg», «Fjerne valgfag og ha mer teoritung skole» og «Mange privatskoler som skaper større forskjeller og true den lokale skolen».

- Kan dokumenteres
AUF-lederen mener selv at de har alt på det rene.

- Det denne valgkampen kjennetegner før den har begynt, er at Høyre og Frp er livredde for debatt, i og med at de virkelig ikke ønsker at noen skal snakke om deres politikk. Vi har laget en løpeseddel som forteller hva vi i AUF vil gjøre med skolepolitikken - om vi blir valgt til fire nye år - og hva summen av Frp og Høyres skolepolitikk er, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen.

- Vi kan ikke med hundre prosent sikkerhet si hva deres politikk er, men vi mener vi kan dokumentere mye av det, sier Pedersen.

- Sure og hårsåre
AUF-lederen sier påstandene i løpeseddelen er basert på forslag og uttalelser som er fremmet i Stortinget, i partiprogrammene og av de to partienes egne talspersoner. Pedersen henviser til et dokument på AUFs egne hjemmesider som redegjør for hva de baserer påstandene sine på.

Her kan du lese faktagrunnlaget til AUF.

- Jeg mener Unge Høyre og FpU er sure og hårsåre. De må forberede seg på at valgkamp handler om debatt. Alle representerer glansbilder av egen politikk, og da må de tåle at andre partier går gjennom deres politikk og viser hva vi er uenig i, sier Pedersen.

Hanekamhaug mener imidlertid at løpeseddelen bidrar til å spre løgn om Frps politikk, og at det umulig kan være lov.

- Jeg vil be om en vurdering rundt lovligheten av å spre dette. Det må vel være i strid med norsk lov når det er av så grov karakter og udiskutabelt feilinformasjon, uttalte Hanekamhaug til Nettavisen tidligere onsdag.

- Hvilken lov sikter hun til?
AUF-lederen sier at det er deres demokratiske rett til å oppsummere politikken til et annet parti.

- Hun viser seg fra en veldig lite demokratisk side som stortingspolitiker i dag. Hanekamhaug mener hun skal vurdere lovligheten av denne løpeseddelen. Jeg skulle gjerne sett hvem hun mener skal vurdere hva vi skal ha på denne løpeseddelen. Det er kanskje det mest alvorlige med hennes uttalelser i dag. Dette er udemokratisk, sier Pedersen.

- For å oppklare, har AUF brutt loven, Pedersen?

- Nei, og jeg lurer på hvilken lov hun sikter til. Jeg utfordrer henne egentlig til å ta saken videre. At politikere ikke skal få lov til å vise fram forskjeller i politikken og diskutere, har jeg aldri opplevd at en politiker har tatt til orde for før, sier han.

Foto: Frp/Flickr

- Tydelig retorikk
Pedersen sier at Hanekamhaug selv benytter seg av kraftig retorikk, og henviser til to twittermeldinger hun har lagt ut onsdag.

«Skammelig og direkte lavmål av AUF med løgnaktig plakat om FrPs skolepolitikk, jeg blir dårlig», og «@RFaane nei. Mektig lei av styringskåte sosialister som vil overkjøre individer og detaljstyre folks hverdag», tvitret Hanekamhaug på onsdag.

- Hun bruker en veldig tydelig retorikk selv. Og hennes twittermeldinger når nok ut til flere enn det vår løpeseddel gjør, sier han.

Nettavisen stenger for leserkommentarer på grunn av usaklig personsjikane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.