*Nettavisen* Nyheter.

- Nok en Høyre-skandale fra Bergen

Høyres Erik Skutle er siktet i en pågående narkosak. Foto: Tomas Moss (www.icu.no)

Professor advarer mot tendenser i de finere strøk av byen.

27.02.14 18:40

Professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, er forbløffet når Nettavisen tar kontakt for en kommentar.

- Hva? Er det samme Skutle som nettopp i dag har tatt til orde for å endre narkopolitikken, sier han – og legger til:

-Dette er den andre Høyre-politikeren fra Bergen som blir trukket inn i en slik sak. Det er en skandale, sier Aarebrot til Nettavisen.

Les: Høyre-politiker siktet i narkosak

Møblerte hjem i Bergen under lupen
Han sier at det nå venter en grundig selvransakelse hos Bergen Høyre:

-Det må være noe med ungdomsmiljøene i de finere strøk i Bergen, de best «møblerte hjemmene», hvor Høyre – naturlig nok – rekrutterer mange av sine fra. Det var også på skoler i disse finere strøk vi nylig hadde razziaer i byen. Det kan synes som om partiet tar for lett på lettere former for rus, sier Aarebrot.


- Erna er ikke slik, det kan jeg garantere
Han synes dette er kjedelig for sin tidligere elev og nå statsminister, Erna Solberg:

-Nå må Bergen Høyre rydde opp og ta grundige samtaler med alle sine tillitsvalgte for å få klarhet i hva de har prøvd og ikke. De må sørge for å sjekke at det er full åpenhet om bruk av eventuelt hasj – før de sender vedkommende til Stortinget, mener han.

- Erna er ikke slik, det kan jeg garantere.

- Jeg kan dessuten garantere for at Erna ikke tilhører denne gruppen, hun er min tidligere elev. Hennes lokalparti må sørge for at hun ikke trekkes inn i skandaler, i unødvendig grad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Professor Frank Aarebrot mener at nå må Bergen Høyre ta affære og rydde opp blant sine medlemmer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


- De kan ikke bli avslørt på denne måten
- Altså – representanter kan ikke bli avslørt på denne måten, først Henning Warloe – nå Erik Skutle. Det avgjørende er ikke hvor ”ille” saken objektivt sett er, men at det blir avslørt. Partiet må vite mer om hvem de har på Tinget, gjentar Aarebrot.

- Hvilke konsekvenser tror du dette får for Skutle?

-Det vet man ikke. Men - Erna var knallhard mot den forrige, Warloe – som fikk klar beskjed om å droppe renominasjon på Stortinget.

- Knalltøff mot Warloe
- Hva kan Erna gjøre nå?

- Som statsminister kan hun ikke gripe inn. Her er det Stortinget og ikke minst partiet lokalt, som må ta affære. Men jeg tror ikke Erna er spesielt begeistret. I egenskap av å være partileder, kan hun også komme med sitt syn på saken, naturligvis.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med Skutle gjentatte ganger – uten hell.


Nulltoleranse
Høyre sentralt har følgende kommentar torsdag kveld:

- Høyres stortingsgruppe er kjent med at en av våre representanter, Erik Skutle, i politiavhør har erkjent bruk av hasj ved en anledning, sier parlamentarisk leder Trond Helleland.

Høyre har nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika, påpeker han.

- Alvorlig tillitsbrudd
- Dette er et alvorlig tillitsbrudd overfor partiet og Høyres stortingsgruppe. Samtidig er det viktig å ivareta Skutle og forsøke å bistå ham på best mulig måte, sier Helleland.

- Jeg har vært i kontakt med ham, og han har det etter forholdene bra. Han erkjenner å ha gjort noe ulovlig og beklager det grove tillitsbruddet, tilføyer Helleland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.