Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Norsk skip kan sendes før 1. august

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal under Høyres presselunsj i forbindelse med partiets landsmøte i Oslo kommende helg.
Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal under Høyres presselunsj i forbindelse med partiets landsmøte i Oslo kommende helg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Katastrofen i Middelhavet sto sentralt da Erna Solberg møtte pressen i forkant av Høyres landsmøte.

– Vi har tilbudt oss å sende skip 1. august eller tidligere, sa Solberg, om av at det tar lang tid før et norsk skip kan settes inn i redningen av båtflyktninger i Middelhavet.

Det var på et møte i forrige uke at EUs grensekontrollbyrå Frontex skal ha bedt om norsk bistand fra august.

– Det skal innpasses i den strukturen de har. Hvis det er behov og ønske, kan vi stille tidligere, sa Solberg tirsdag, på Høyres pressekonferanse i forkant av landsmøtet kommende helg.

Når det norske skipet settes inn i patruljering, vil personer som eventuelt plukkes opp, bli satt i land i Italia.

EU arbeider på spreng med å styrke sitt arbeid etter den store ulykken utenfor Libya i helgen.

– Vi kommer til å være i kontakt med EU om hvordan vi kan bidra raskere med skip, men også eventuelt om andre ting, sa Solberg.

Besøkte kystvakten
Hun forteller om da hun selv var på besøk hos den italienske kystvakten i fjor. Der fikk hun høre hva flyktningene opplever.

– Det var spesielt å oppleve hva som egentlig skjer. Man settes på en båt med satellittelefon og får følgende beskjed: Om tre timer skal dere ringe opp og oppgi lengdegrad og breddegrad med beskjed om dere holder på å synke. Det er kynisk spekulasjon, sa Solberg.

Syriske flyktninger
Mens opposisjonen på Stortinget synes å være i ferd med å bli enige om en kraftig økning i mottaket av syriske flyktninger, mener Solberg at det er mer effektivt å satse på hjelp i flyktningenes nærområde. Hun sier at det er ekstremt viktig å legge til rette for blant annet skole og undervisning for syriske flyktninger i naboland som Libanon.

Både Ap, SV og Venstre har vedtatt at Norge bør ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger i år og neste år, og både Sp og KrF er i ferd med å gjøre det samme.

Solberg mener det vil være krevende å ta imot og bosette så mange. Hun er bekymret for at denne gruppen vil fortrenge de mange som allerede sitter i kø og venter på norske asylmottak.

– Det er ikke slik at vi er imot å hjelpe folk. Jeg tenker at de pengene kunne hjulpet mange flere. For det beløpet vi bruker per flyktning, vil Høykommissæren kunne hjelpe 26 flyktninger i Jordan og 13 i Libanon. Dette er en enorm flyktningkatastrofe. Skal vi hjelpe de få eller skal vi hjelpe de mange, spør hun.

- Et annet Ap
Solberg sier også at hun forbereder seg på en valgkamp mot et annet Ap enn det hun kjente under Jens Stoltenberg.

– Det er noen vedtak på Arbeiderpartiets landsmøte som jeg ikke tror hadde kommet under Jens, sa Solberg da hun tirsdag møtte pressen i forkant av helgens landsmøte i Høyre.

– Jeg ser et Ap som på noen punkter beveger seg mot venstre, sier statsministeren og bruker skolepolitikken som et eksempel.

– I lang tid la Ap seg tett til oss, men vedtakene på landsmøtet ligger tett til SV.

Ap gikk i helgen inn for gratis skolemat, frukt og grønt samt en times fysisk aktivitet om dagen i det som i praksis blir en heldagsskole.

Inndekning
Et annet eksempel på den nye tiden under Ap-leder Jonas Gahr Støre er knyttet til inndekning, ifølge Solberg.

Hun mener satsingene Ap samlet seg om på langt nær kan dekkes inn ved å reversere kuttene i formuesskatten.

– Spørsmålet blir da hvilke andre skatter Arbeiderpartiet vil øke, sier hun til NTB.

På spørsmål om Arbeiderpartiet nå fører en uansvarlig økonomisk politikk, svarer hun slik:

– Ap ser iallfall ut som de ikke i dag tenker på at de kan komme til å sitte i regjering igjen.

Lister
Høyres landsmøte innledes fredag med Solbergs tale. Den ventes å være preget av den internasjonale situasjonen samt det hjemlige behovet for omstilling av næringslivet, som statsministeren så ofte snakker om.

Avgiftskutt på øl, økte bevilgninger til Forsvaret, oppmyking av reglene for bygging i strandsonen, prostatascreening, løft for yrkesfagene og fritt nasjonalt skolevalg er alle eksempler på forslag som er kommet inn fra grasrota.

Overføring av flere oppgaver og mer makt til de største byene samt vern av akuttkirurgien ved lokalsykehusene skal også behandles.

– Landsmøtet vil bli dominert av lokalpolitikk og lokale politikere. En av to innbyggere bor i en Høyre-styrt kommune og 135 ordførerkandidater vil være til stede, sier nestleder og kommunalminister Jan Tore Sanner, som beskriver lokalvalgkamp som «Høyres hjemmebane».

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!