*Nettavisen* Nyheter.

- Oljekampen ikke tapt

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

SV avviser at partiet på noen måte har tapt kampen om oljeboring i nord.

07.02.06 18:13

- Slaget er på ingen måte tapt. Det er ingen politiske konklusjoner i utkastet til forvaltningsplan som ble kjent mandag, sier stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV) til TV 2 Nettavisen.

Sametinget offentliggjorde i går et hemmelig utkast til regjeringens forvaltningsplan for Barentshavet og Lofoten kjent ved en feiltagelse.

Vil ha varig vern
SV går inn varig vern av Barentshavet, Lofoten og områdene rundt Svalbard. I utkastet blir ingen områder foreslått som varig vernet.

Men verken Heidi Sørensen, parlamentarisk leder Inge Ryan eller politisk rådgiver Morten Wasstøl (SV) i Miljødepartementet mener at konklusjonene nå er klare. Alle legger ovenfor TV 2 Nettavisen vekt på at saken ikke er politisk behandlet ennå.

- Saken er ikke behandlet internt i regjeringen ennå. Utkastet gir tvert imot et solid, faglig og godt grunnlag for å behandle saken politisk, sier Sørensen.

- Men det er uvanlig at dokumenter blir sendt ut på høring uten at saken er behandlet politisk?

- Ja, det er gjort på grunn av tidsnøden. Planen skal være klar til påske, derfor er den beskrivende delen sendt ut nå, sier Sørensen.

- Det er vel ikke spesielt positivt for SV at de faglige konkusjonene for forvaltingsplanen går inn for at ingen områder skal bli varig vernet?

Fra alt til noe
- Det er ingen konklusjoner i utkastet om hvilke områder som skal vernes, og eventuelt hvor lenge. Jeg ser at miljøvernorganisasjonene er skuffet, men i Soria Moria-erklæringen står det at det skal være oljeboring i Barentshavet. SV ønsker å skjerme de mest sårbare områdene.

- Hvilke områder er dette?

- Det er de områdene som fagetatene selv foreslår.

- Så SV har stor tro på at deres ønske om mest mulig vern av Barentshavet vil bli hørt?

- Ja, selvfølgelig. Det er vår minister (Helen Bjørnøy, red.anm.) som skal legge fram planen.

I utkastet til forvaltningsplanen pekes områdene fra Lofoten til og med Tromsøflaket, eggakanten, kysten av Finnmark, iskanten, polarfronten og kystsonen omkring Bjørnøya og resten av Svalbard som ut som spesielt sårbare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.