RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Opplever kritikken som litt rituell

Foto: Vegard Grøtt (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- De sier det de er nødt til å si, sier landets kommende statsminister.

OSLO (NTB): Landets kommende statsminister Erna Solberg (H) sier at mye av kritikken mot regjeringsplattformen er mild og rituell.

- Det er ikke mer enn vi måtte vente å få av kritikk, sier hun om reaksjonene fra miljøorganisasjonene på at miljø ikke er ett av de åtte hovedsatsingsområdene i den blåblå regjeringsplattformen.

- De sier det de er nødt til å si, fordi de ønsker mye mer enn oss og fordi dette er deres sak. Men målt på innhold er det mer forpliktelser i det vi legger fram enn det klimaforliket gir. Derfor opplever jeg kritikken som litt rituell. Det handler om å måle styrke. Jeg opplever den kritikken mest som en posisjonering fra miljøorganisasjonene, sier Solberg til NTB.

Mest hyggelig
«Dagen derpå» etter at dagevis med sonderinger og deretter forhandlinger var over – har hun mest opplevd som hyggelig.

- Det har vært en veldig hyggelig dag. Vi har fått mange hyggelige reaksjoner på plattformen vår. Og det har vært interessant å se hvor få kritiske reaksjoner det har vært, sier Erna Solberg.

- Positivt stempel
Solberg mener deler av kritikken mot plattformen først og fremst er drevet fram av mediene. Spesielt gjelder det fra KrF mot landbrukspolitikken, bistand og enkelte andre punkter – som søndagsåpne butikker:

- Jeg opplever at Knut Arild (Hareide) sier at det er en balansert plattform. At vi har tatt vare på mye fra sonderingene. Så det er et positivt stempel. Men nyhetsoppslagene vil alltid være om de punktene vi er uenige om. For sånn er dynamikken. Men jeg hører hva de sier, alt de sier, og ikke bare det som blir oppslag. Og jeg hører ingen som sier at vi ikke følger det som var avtalen, sier Solberg.

Tror mange er blitt overrasket
Tvert om tror hun at mange er positivt overrasket:

- Jeg hadde ikke forventet at for eksempel LO skulle være positive til alt, for det gjorde de klart under valgkampen. Men hovedpunktet er at jeg tror at mange er blitt overrasket over hvor bra plattformen er, hvor de kanskje hadde hatt lavere forventninger til oss enn det vi har levert, sier hun.

Les også:

Regjeringen får klimakritikk

Hareide: Savner klima og fattigdomsbekjempelse

Fagbevegelsen: Uttrykker skepsis, men ser flere lyspunkter

Bellona: - Fri fantasi å satse på thorium

Her ser du noen av reaksjonene på regjeringsplattformen Erna og Siv presenterte mandag. Se flere Twitter-kommentarer nederst i saken.

Jens sa morn'a
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) viste humoristisk talent da han for siste gang – i hvert fall i denne omgang – tok imot journalister i statsministerboligen tirsdag kveld.

Stoltenberg viste blant annet til de siste ukers sonderinger i Nydalen og forhandlinger på Sundvollen. Konklusjonen hans var at det er mange likheter mellom politikere og journalister: Begge yrkesgrupper behersker kunsten å snakke mye om ingen ting.

Han kom også inn på pressestøtten, som inkludert momsfradraget gjør yrkesgruppen journalister til den mest subsidierte i Norge sammen med bønder.

Avskjed mandag
- Jeg mener altså at ost og medier er for viktig til å overlates alene til det frie markedet, sa Ap-lederen som mandag kommer til å levere regjeringens avskjedssøknad så snart forslaget til neste års statsbudsjett er levert Stortinget.

Stoltenberg forsikret også pressen om at de ikke er kvitt ham. Tvert om tror han at journalistene nå vil få se enda mer til ham – der han kommer til «å sitte timevis i stortingsrestauranten med dere».

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere