RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Pappaperm kan felle Jens

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg kan miste makten i 2009 hvis han tar fødselspermisjon fra mor og gir til far, advarer en Ap-topp.

Det er fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag som kommer med denne sterke advarselen til statsministeren. Bakgrunnen er at Likelønnskommisjonen foreslår å gi fedre en tredel av fødselspermisjonen.

- Forslaget innebærer en alvorlig svekkelse av velferden for en rekke av landets lavtlønte kvinner. Å gå til valg i 2009 med makstid på 6 måneder fødselspermisjon for kvinner i lavtlønnsyrker vil medføre velgerflukt i titusentall fra Arbeiderpartiet, sier Sandvik til Nettavisen.

Hva mener du om en tredeling av pappapermen? Si din mening og delta i debatten nederst i saken.

- Våre kjernevelgere
Han mener det er helt bakvendt å ta fødselspermisjon fra mor og gi til far.

- Kvinner i velferdsproduktive, men lavtlønte yrker, er blant Arbeiderpartiets kjernevelgere. Å frata dem muligheten til lengre fødselspermisjon må aldri bli Arbeiderpartiets politikk, advarer han.

Sandvik råder Jens Stoltenberg til å ta et annet grep for å få økt lønn blant kvinner og menn, nemlig å sørge for selvstendig opptjeningsrett for fedre til fedrekvoten på seks uker.

- Av de 60.000 barna som fødes hvert år, er det omtrent 8.000 barn som ikke får faren sin hjemme på fedrekvota på seks uker en gang. Dette fordi mødrene deres er i 50 prosent eller mindre stilling. Da får ikke pappa pappaperm, sier han.

- Utvid permisjonen
Han foreslår at Stoltenberg utvider fødselspermisjonen til 52 uker med 100 prosent stønad. I dag har foreldrene rett til 44 uker med full lønn eller 54 uker med 80 prosent lønn.

- Tre måneder av de 52 ukene bør forbeholdes far. Så bør vi forbeholde 26 uker til mor. Da får hun mulighet til å amme og komme seg etter fødselen. Så vil foreldrene selv kunne bestemme hvordan de siste 13 ukene skal fordeles, sier Sandvik.

- Mangler bevis
Også professor Tom Colbjørnsen ved Handelshøyskolen BI, som har sittet i Likelønnskommisjonen, går imot en tredeling av fødselspermisjonen.

- Jeg mener at i prinsippet skal spørsmålet om hvem som skal være hjemme med barn være et privat anliggende, sier Colbjørnsen til Nettavisen.

Han mener videre at det ikke er bevist at endringene i fødselspermisjonen på Island har ført til økt likelønn, slik resten av kommisjonen viser til.

- Det er så lite godgjort at det kan ha en gunstig lønnseffekt at det etter min vurdering ikke rettferdiggjør en så dramatisk inngripen i privatlivets fred, sier Colbjørnsen som også er BI-rektor.

- Tar igjen lønnsgapet
Han mener også at kommisjonens påstand om at mangelen på likelønn skyldes at det er kvinner som tar ut mesteparten av fødselspermisjon, ikke holder vann.

- Lønnstapet som påføres kvinner fordi de er hjemmeværende en periode er bare midlertidig. De tar det igjen, sier Colbjørnsen.

Het potet
Uenigheten om tredelingen av fødselspermisjon går på tvers i de tre regjeringspartiene. I Soria Moria-erklæringen lover regjeringen at fødselspermisjonen skal økes med fem uker, og at de ukene skal gis til far. Men nå gir Likelønnskommisjonen regjeringen mulighet til å gi fedre mer pappaperm uten at det koster like mye som å utvide fødselspermisjonen.

Anniken Huitfeldt (Ap), en sterk kandidat til å bli ny barne- og likestillingsminister, vil ikke ha tredeling av dagens foreldrepermisjon. May Hansen (SV) som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener derimot at mødre kan gå tilbake i arbeid etter tre måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere